StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Het onderwerp van de eerdere aflevering van het wissellijstenproject van het Trefpunt was P.V. De Rode Duif. Hierbij een interview met een duivenmelker.

Duif

Het is verbazend hoe vroeg in hun jeugd de meeste duivenmelkers zijn begonnen met hun hobby. Meestal komt dat door een fanatieke vader die zijn kind warm maakt voor deze sport, of door een vriendje of buren. Vroeger waren het alleen mannen en jongens die zich met deze sport bezig hielden maar nu zijn de vrouwen ook daar in opkomst. Bij de een is het de liefde voor zijn vogels, bij een ander een drang om te winnen maar de meesten noemen toch de onderlinge band en gezelligheid de reden om lid te worden van een duivenmelkers vereniging. Niet alleen de spanning om wie deze week wint maar ook het samen inkorven en tijdklokken prepareren gaf vroeger een band. De meeste beginnen met een klein aantal duiven maar nu is het gemiddelde aantal hier op het dorp wel 80 per duivenmelker. De meeste duiven worden een of twee keer per dag uitgelaten en dan zie je mooie groepen duiven in duikluchten over het dorp vliegen.

Vroeger kon je op de radio horen wanneer je duiven gelost werden en welke windkracht er daar woei, maar tegenwoordig gaat alles via internet en worden je duiven zelfs automatisch geklokt als ze landen bij hun hok Naast het wedstrijd vliegen speelt ook het fokken van jonge duiven een rol bij deze hobby waarbij soms veel geld verdiend kan worden. Onlangs kocht een Chinees voor 1.6 miljoen een duivin in België. Meestal laat je een duivin en haar doffer om beurten op 2 eieren broeden. Bij dure duiven haal je wel eens pas gelegde eieren uit het nest en laat ze door een andere duivin uitbroeden en de dure duivin legt dan nieuwe eieren. De doffer helpt ook bij het voeren van je jongen. Een duif kan wel 18 jaar worden. We vroegen naar de term “weduwnaar” en dat blijkt een doffer te zijn die je even bij een vrouwtje zet en dan voor het paren inkorft waardoor hij na het lossen nog sneller naar huis vliegt.

Bekende plekken waar de duiven per vrachtauto heen gaan om gelost te worden zijn hier in Nederland Rucphen en Putten maar ze gaan ook wel naar Orleans, Sint Vincent , Bordeaux en, Barcelona. Er zijn natuurlijk veel verhalen over de vluchten en die blijven boeiend. Zo kwam er eens een duif pas na maanden terug uit Engeland maar daar wordt nu niet meer onze duiven gelost.

Vroeger had je zaterdag- en zondagsvliegers maar nu worden de duiven altijd op zaterdag los gelaten en bij lossen op verre plekken worden de duiven soms wel dagen van te voren al ingekorfd in de vrachtauto geladen. Ondanks het toenemende aantal roofvogels komen nog steeds de meeste losgelaten duiven weer thuis maar je beseft best dat het af en toe mis gaat. Toen jaren geleden het nest van een slechtvalk op een van de hoogspanningsmasten bij de Haringvlietbrug werd schoongemaakt trof men daar wel twintig ringen van postduiven in want duiven hebben de neiging om liever over een brug te vliegen dan over breed water.

We vroegen naar gezondheidsproblemen bij duiven zoals de vogelpest en verhoogde kans op longproblemen bij duivenmelkers door het fijne stof van tussen de veren maar dat schijnt mee te vallen en gevoelige mensen gebruiken mondkapjes bij het schoonmaken van het hok.

Natuurlijk spraken we ook over de grote prijzen die hier op het dorp met duiven gewonnen zijn zoals een auto en andere zaken maar de naam kampioen of een beker is voor veel leden al voldoende.

Dan nog de invloed van je hobby op je gezinsleven want je zit veel aan huis gebonden met het voeren, schoonmaken van het hok en het inkorven, wegbrengen en onderhoud aan de hokken. Gelukkig hebben de meeste partners er wel begrip voor dat men nooit lang met vakantie kan en veel vrouwen willen best wel een paar dagen de taken rond de duiven overnemen als hun man eens een paar dagen weg is. Eindeloos op de voetbalwei bij je kinderen langs de lijn staan is er niet bij als je thuis op je duiven zit te wachten na een kampioensvlucht. In deze coronatijd is een hobby thuis ideaal dus overweeg ook eens om duivenmelker te worden!

Foto's van dit wissellijstenproject staan in het fotoboek.