Eén van de oldtimers in de duivensport. Met respect genoemd door mij als een van de oldtimers.
De redactie werd getipt over Theo van Stralen (89) die op opmerkelijk hoge leeftijd nog geheel zelfstandig zijn kolonie runt. Het leek me dan ook leuk deze liefhebber aan u te voor stellen maar we gaan eerst naar zijn woonplaats Stad aan 't Haringvliet. Stad aan 't Haringvliet is een dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente en het eiland Goeree-Overflakkee in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp telde 1.525 inwoners op 1 januari 2023. De ligging aan het Haringvliet maakt het dorp tot trekpleister watersportliefhebbers. Naast de oude haven in het centrum van het dorp is er daarom ook een grote jachthaven.
Stad aan Haringvliet was in het kader van de gemeentevorming na de annexatie van het Koninkrijk Holland door het Eerste Franse Keizerrijk op 1 januari 1812 toegevoegd aan de gemeente Den Bommel. Op 1 april 1817 werd het een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 1966 werd deze gemeente bij een gemeentelijke herindeling toegevoegd aan de gemeente Middelharnis.
Geschiedenis
"Mijn vader Simon had vroeger duiven en als 4-jarig manneke zat ik vaak op het grote koekjesblik bij de jonge duiven om ze te voeren. Toen ik ouder werd en ging werken werkte ik op de vaart zodoende ik geen duiven houden. Maar mijn zoon Marcel wilde duiven en zodoende kwamen 2 zwagers van mij een hok bouwen, dat was zo'n 45 jaar geleden. Op gegeven moment verhuisde mijn zoon naar Almere en zat ik hier met een hok vol duiven. Mijn zoon speelde hier op de snelheid en toen ik ermee begon had ik er maar weinig verstand van. Op gegeven moment, ik kon nooit verder komen dan hooguit een 4de of 5de prijs, op de uitslag van de vereniging, baalde ik daarvan en deed de snelheidsduiven weg en begon met overnachtduiven. In 2019 deed ik die weg en nam weer snelheidsduiven waarmee ik speel op de vitesse, midfond, eendaagse fond, jonge duiven en de natour."
Het spel, de motivatie en de kolonie
"Normaal speel ik dubbelweduwschap 12 koppels maar dit jaar hield ik een aantal doffers thuis, het ouder worden is merkbaar en duiven vangen is dan niet handig zodoende zette ik voornamelijk duivinnen in. Ik speelde dit jaar op de vitesse, midfond, een keer de dagfond, de jonge duiven en de natour. Vooraf het inmanden toon ik gedurende een half uur. Mijn kolonie bestaat uit duiven van Kees van Gelder, Jim en Mick Hameeteman en Richard van den Bos. Het hok maak ik een keer per dag schoon, de duiven trainer ook een keer per dag. In het verleden maakte ik het hok 3x per dag schoon, de dierenarts zei me toen dat je het hok nooit schoon genoeg kan houden, wat zeker de gezondheid ten goede kwam."
Voorbereiding naar vliegseizoen, aanloop naar de vluchten en de thuiskomst
In april heeft Theo zijn jonge duiven gespeend en werden de ouders gescheiden. Dan wordt er dagelijks getraind en worden ze ook door Theo gelapt, dit ongeveer 3x. Komt de eerste vlucht eraan dan geeft Theo de gehele week vliegvoer. Bij Melaard haalt Theo Gerry Plus van Versele Laga en Vlieg speciaal VTB en ook wel eens het vierseizoenenvoer. In de winter gebruikt Theo een ruimengeling (info via Jan Wagner). "Ik haal altijd voer en zeg dan… ‘Geef mij maar het beste vliegvoer’, ik heb eigenlijk geen idee wat ze me meegeven. Ook op de dag van inkorven geef ik ze vliegvoer. Op de dag van thuiskomst ben ik best wel nerveus, ik neem eerst koffie en ga dan het hok schoonmaken. Dan zet ik vers water klaar, soms met druivensuiker als ik dat nodig vind en voer de thuiszittende wachtende duiven. Meestal lopen ze hier wel snel binnen maar soms met warm weer, en als er water in de goot ligt, gaan ze daar toch eerst uit drinken. Meestal worden ze wat later op de avond gescheiden, bij een hele zware vlucht pas de dag na thuiskomst."
Kweek en opleiding der jonge duiven
"De kweek begon half februari, sommige koppels vorm ikzelf, lukt dat niet dan neemt moeder natuur het over. Ik koppel meestal duiven die elkaar aardig vinden. Ik heb geen kweekduiven dus kweek alleen maar uit mijn vliegduiven waarvan ik 12 koppels heb. Dit jaar heb ik er 18 gekweekt, kreeg er 5 van Kees van Gelder, 2 van Rien IJpelaar en 3 van Richard van den Bos. Als de jonge duiven aardig rondvliegen ga ik ze lappen en begin op 3 kilometer en dat loopt op tot 15 kilometer, ik lap ze zo'n 6x en doe dat nog zelf. De jonge duiven zijn niet gescheiden gespeeld, zijn verduisterd geweest maar niet bijgelicht. Ze moeten van mij mee met alle jonge duivenvluchten, dat is toch de beste leerschool."
Vlieghok, medisch plaatje en vereniging
"Ik heb een hokje van 4,70 x 1,50 mtr. Daarop ligt een golfplaten dak en het hok heeft 3 afdelingen, een voor de weduwnaars met 12 bakken, een voor de weduwduivinnen met 8 bakken en zitjes en een voor de jonge duiven met 30 zitjes. Het dak is aan de binnenkant deels van hout. Naast de verplichte enting krijgen de duiven tijdens het broeden een geelkuur en geef ik ze bij thuiskomst regelmatig water met B.S. van de Weerd. Verder gebruik ik snoepzaad, Allerhande, de P40 korrels en grit. Ik ben lid van PV de Combinatie te Middelharnis waar ik nu 4 jaar lid ben, het is er gezellig en we hebben best wel sterke spelers als Richard van den Bos, Wim Huizer en Conjan Tiggelmans. Als ik kom aanrijden word ik vaak geholpen met het uitladen van de duivenmanden. Vroeger, in mijn jongere jaren, hielp ik altijd mee met het laden en lossen van de reismanden maar nu is dat niet meer te doen."
Na het vliegseizoen
"Na de laatste vlucht blijft alles bij elkaar tot ongeveer half december. Tijdens de herfst komen ze toch nog vaak buiten als het goed weer is en ik er zeker van ben dat er geen roofvogels in de buurt zijn maar die zie je niet altijd. Hoe hoog de lat bij mij ligt weet ik zelf niet, vorig jaar kwam ik een doffer tekort en daarvoor nam ik in de plaats een jonge doffer die ik eigenlijk weg wilde doen. Ik zette deze jonge doffer tegen een duivin van J. & M. Hameeteman en daar kwamen wel mijn beste jonge duiven uit, dus zeg het maar."
De duivensport zoals Theo het beleeft
"Ik vind het leuk om van de duiven te genieten, ook als ze trainen kijk ik graag vanuit mijn stoel, het is toch mijn hobby. Mijn vrouw Roelly haar vader had ook duiven alsook nu haar broer Jan Pals uit Tiel. Roelly kijkt bijna altijd mee als de duiven thuis moeten komen, dan hebben we het altijd wel gezellig. Ze vraagt wel altijd of dat ik het systeem heb aangezet. Dat komt omdat ik ooit op de Engelse vlucht Parkestone een vroege duif had, die zag men al rond half acht rondvliegen terwijl ik niks had klaargezet, ik liep pas om half elf naar mijn hok toe. Onze zoon Marcel, die zelf op de overnacht speelt en woont in Almere, is mijn grootste supporter, als hij hier komt duikt hij eerst altijd het hok in. En Kees van Gelder is mijn duivenvriend, die neemt regelmatig duivenblaadjes voor me mee en we drinken altijd gezellig wat bakjes koffie. Met mijn buurman Jan Wagner rij ik vaak mee naar feestjes en huldigingen en door de jaren heen ken ik heel veel duivenmelkers, vind het ook een mooie hobby met veel gezelligheid."
Tot slot
Als je met Theo in gesprek raakt kan je merken dat de man al aardig op leeftijd is maar tijdens ons gesprek merk je ook dat hij nog serieus met de duivensport om- gaat en er alle plezier in heeft. We namen samen dan ook ruim de tijd om dit interview te doen en ik wil Theo dan ook heel hartelijk danken voor zijn medewerking en wens hem nog een mooie tijd toe in de duivensport. Ook dank aan Jan Wagner, de buurman van Theo voor het maken van de foto's.