StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

StadsColumn

Op deze website mag een pittige column natuurlijk niet ontbreken. Van september 2005 tot begin september 2007 heeft Joost van de Putte deze taak op zich genomen. Daarna ging Sundaygirl tot mei 2009 als vaste columnist in op zaken die haar bezig hielden. Sinds 2011 hebben we het zonder columnist stellen, maar in maart 2021 is de vergulde haan op de Stadse kerktoren die soms hoog van de toren blaast.

----------

Tot mijn teleurstelling zag ik dit jaar op 4 mei 2022 op het dorp minder vlaggen halfstok hangen terwijl we door alle berichten rond Oekraïne toch veel meer met oorlogen in ons hoofd zitten. Gelukkig hingen er op Bevrijdingsdag wat meer vlaggen.

Wat een blije verrassing dat er dit jaar rond de Koningsdag weer vlaggetjes in het dorp hangen.

In de afgelopen twee weken waren er twee avonden in het Trefpunt waarin zowel de voordelen als de nadelen van de mogelijke energietransitie van ons dorp naar waterstof uitvoerig ter sprake kwamen.

Zowel bij de inundatie in de oorlog als bij de Watersnoodramp van 1953 zijn er veel bewoners van ons eiland liefdevol opgevangen in andere delen van ons land en deze herinneringen zorgen er nu voor dat de hulpvaardigheid bij de huidige vluchtelingencrisis hier bijzonder groot is.

Vanmorgen schrok ik wakker omdat de torenkraaien net onder mij zijn begonnen met twee nesten te bouwen.

De voorlichting van Stad Aardgasvrij in het Trefpunt trok zoveel belangstelling dat er nog een avond wordt georganiseerd en het meedenken over de voor- en nadelen om straks een goed besluit te kunnen nemen juich ik erg toe.

StadsWeb heeft een rubriek “Ko Nientje” waarin foto’s te zien zijn die dorpsgenoten van onze dorpsmascotte op hun reizen gemaakt hebben. Als je erop kijkt ben je verbaasd over op hoeveel plaatsen in de wereld dorpsgenoten al zijn geweest.

Hoewel het voor iedereen nog echt winter is, zie je toch al tekenen van de komende lente. In de tuinen bloeien de kerstrozen, de toverhazelaar en de winterjasmijn volop.

Geniet u deze maanden ook zo van de vele ganzen die rond de zonsopkomst in kleine maar ook grote groepen al kakelend over het eiland vliegen?

De kerstdagen zijn vanwege de beperkende maatregels rustig verlopen. En dan kun je wel voor de buis gaan zitten en tal van programma’s vanuit je stoel bekijken, maar dat haalt het niet bij een ouderwetse kerstdienst in je eigen kerk met warme chocolademelk na afloop.

Zeker na de nachtvorst eind november zijn er steeds minder bomen die nog bladeren hebben en tekenen zich die mooie silhouetten weer af tegen de al dan niet door de zon gekleurde luchten.

Zo aan het eind van het jaar worden er in veel kerken de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden en dat vind ik een mooie traditie.

Vorige keer vertelde ik over de mooie zonsopkomsten, maar ook tijdens de nacht kan ik genieten van de sterrenhemel, de maan en de steeds veranderende wolken in het licht van de zon die dan nog achter de horizon schuilgaat.

De Buurtpreventie loopt al weer vanaf 1 oktober ’s avonds een rondje door het dorp en is herkenbaar aan hun gele hesjes met opdruk.