StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

StadsColumn

Op deze website mag een pittige column natuurlijk niet ontbreken. Van september 2005 tot begin september 2007 heeft Joost van de Putte deze taak op zich genomen. Daarna ging Sundaygirl tot mei 2009 als vaste columnist in op zaken die haar bezig hielden. Sinds 2011 hebben we het zonder columnist stellen, maar in maart 2021 is de vergulde haan op de Stadse kerktoren die soms hoog van de toren blaast.

----------

Hoewel ik best de gevaren en milieunadelen van vuurwerk zie, geniet ik ieder jaar toch weer van al dat siervuurwerk dat ik vanaf de toren van uit diverse dorpen de lucht zie versieren.

Merkt u dat de dagen alweer langer worden en daarmee heel wat winterdepressies langzaam minder zullen worden.

In 1936 hield Pau Kreeft, het eerste socialistische raadslid van ons dorp, in de raad een pleidooi om de hondenbelasting af te schaffen. Voor veel mensen is hun hond evenveel als een kind en geeft hun leven zin, structuur en inhoud.

Nu de torenkraaien hun kinderen wat los gelaten hebben en ze niet meer het kroost hoeven te voederen, krijgen ze wat meer tijd om met mij te praten over van alles wat ze op het dorp zien en beleven.

Wat een reacties zijn er gekomen op mijn vorige verhaal, waarin ik schreef over “Vaders graf.” Niet alleen van dorpsgenoten, die ook niet wisten door wie dit monumentje is neergezet, maar ook van tal van mensen uit het hele land nadat de Telegraaf met zijn 360.000 abonnees mijn oproep had overgenomen.

Begin november is in vele delen van ons land, vanwege Allerheiligen en Allerzielen, een moment om stil te staan bij al je dierbaren die op het kerkhof liggen en om graven te gaan bezoeken maar bij ons lijkt dat niet zo’n rol te spelen.

Wat is er toch altijd veel te zien vanaf mijn mooie plekje op de Stadse toren. Ik zie dat er best veel huizen te koop worden gezet en veel ook snel verkocht worden.

Na de droge zomer waarin we naar regen verlangden, bracht de maand september een nieuw record aan regen. Ook dat brengt problemen met zich mee, want hoe krijg je de aardappels uit de natte klei?

Wat heb ik het warm gehad in de afgelopen weken met bijna hele dagen volop in de zon op de toren staan. Het is een wonder dat het goud met die enorm hoge temperaturen niet van mijn lijf is gevloeid.

Er is onrust in de wereld en dat maakt veel mensen angstig maar ook verdrietig en boos.

Het is onrustig op het platteland door de stikstofplannen van de regering die in de ogen van veel boeren eenzijdig, onduidelijk en slecht gecommuniceerd worden.

Wat een mooi weer hebben we weer gehad en daardoor konden de tulpenbollen snel gerooid worden. Vroeger gaven deze bollen de scholieren een mooie gelegenheid om een centje bij te verdienen.

Wat hebben we de afgelopen twee weken weer heerlijk Hollands weer gehad met prachtige luchten, dan zon, dan regen, dan harde wind en dan weer windstil met rookpluimen in Rijnmond die verticaal omhoog gaan. Voor de tuinen ideaal maar voor toeristen soms wat minder.

Ben u ook zo blij met al die regen van de afgelopen weken? Bijna was het droogterecord van 1976, toen alle grasvelden dor en geel waren, verbroken maar gelukkig is nu alles nog groen en begint al het zaaigoed in de moestuinen te groeien.