StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

StadsColumn

Op deze website mag een pittige column natuurlijk niet ontbreken. Van september 2005 tot begin september 2007 heeft Joost van de Putte deze taak op zich genomen. Daarna ging Sundaygirl tot mei 2009 als vaste columnist in op zaken die haar bezig hielden. Sinds 2011 hebben we het zonder columnist stellen, maar in maart 2021 is de vergulde haan op de Stadse kerktoren die soms hoog van de toren blaast.

----------

Zo aan het eind van het jaar worden er in veel kerken de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden en dat vind ik een mooie traditie.

Vorige keer vertelde ik over de mooie zonsopkomsten, maar ook tijdens de nacht kan ik genieten van de sterrenhemel, de maan en de steeds veranderende wolken in het licht van de zon die dan nog achter de horizon schuilgaat.

De Buurtpreventie loopt al weer vanaf 1 oktober ’s avonds een rondje door het dorp en is herkenbaar aan hun gele hesjes met opdruk.

Nu de mooie september dagen zijn overgegaan in de natte koude herfst, zijn hier boven op de toren de lekkere barbecueluchten vervangen door de knusse geuren van de openhaarden die nog steeds veel in het dorp gebruikt worden.

Op 21 september begon officieel de herfst, maar de eerste herfstdagen waren mooier dan vele dagen in de afgelopen zomer.

U weet dat een haan tot ergernis van zijn omgeving altijd vroeg wakker is en dat iedereen duidelijk laat horen, maar ik houd me rustig en laat het verstoren van de stilte in de nachtelijke uren over aan de kerkklok onder mij.

Wat heb ik als torenhaan toch een prachtig uitzicht. Hoe zou het komen dat er slechts op enkele kerktorens een ooievaar staat en op de meeste torens een haan?

Wat een gezellige drukte op het dorp door de combinatie van de Kunstkijk en de Tuintjesmarkt. Allebei voor een heel verschillend publiek met weinig raakvlakken, maar daarom des te interessanter voor het imago van ons dorp dat diversiteit wil uitstralen.

Een bijzondere ervaring dat de Reizende Dichters bezig zijn om een bijeenkomst in het Watersnood Museum in Ouwerkerk te organiseren om aandacht te vragen voor de ramp in 1953 en dat wij hier nu met droge voeten onder de zeespiegel wonen terwijl delen van Limburg op 15 meter boven de zeespiegel overstroomd zijn.

We beginnen te wennen aan de nieuwe vuilcontainers en de nieuwe regels van de RAD. Zo leerde ik dat chipzakken niet bij het plastic mogen, maar bij het restafval moeten.

Wat was de tuintjesmarkt weer een succes. Zelden zag ik zoveel mensen van buiten het dorp hier rondstruinen en genieten van wat er allemaal aangeboden werd.

Ook voor een torenhaan is het genieten van het mooie weer aan het begin van deze maand. Er verschijnen de eerste dorpsbewoners met zwembroeken en bikini’s en soms nog minder op het strandje en in de achtertuinen.

Valt het u ook zo op dat vooral ganzen zoveel lawaai maken als ze overvliegen terwijl de meeste andere vogels hun snavel houden als ze vliegen. Zwanen hoor je aan het geluid van hun wieken en niet aan hun gesnater.

Op 4 mei 2021 hingen er heel wat vlaggen halfstok in het dorp en daaruit blijkt dat 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog er nog steeds behoefte aan herdenken is.