StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

StadsCultuur

In ons dorp heeft iedereen zo zijn eigen hobby. In StadsCultuur komen allerlei hobby's aan bod. Van fotografie tot dichtkunst, van schilderijen tot het sleutelen aan oldtimers. Hier kunt u zien wie wat doet.

----------

Dankzij het Nipius-Roos-fonds heeft het Trefpunt iedere maand nieuwe foto’s in de wissellijsten. Ze hingen altijd in de Grote Zaal, maar vanwege de Corona-regels staan ze nu al weer een jaar voor de ramen en dat heeft ook zijn charme.

De KunstKijk gaat gewoon door, nou gewoon…
Samen met de gemeente in verband met de vergunning, is er gekeken wat er wel en niet onder de aangescherpte maatregelen kan doorgaan.

Ook de maand augustus staan de lijsten nog achter de ramen omdat de grote zaal in de vakantie weinig gebruikt wordt. Vanwege de Kunstkijk deze maand is er nu kunst uit Stad in de wissellijsten te bewonderen en wel werk van Marjan Smit.

Het wissellijstenproject van het Trefpunt toont de maand juli 2021 oude foto’s van de vroegere koekjesfabriek in Stad aan ’t Haringvliet.

In mei 2021 hangen er in het kader van het wissellijstenproject zelfportretten door de jeugd van Stad aan ’t Haringvliet voor de ramen van het Trefpunt.

Sinds kort is de Canon van Stad aangevuld met o.a. de Stadse Dagen de afgelopen jaren. Daarbij zijn de filmimpressies van de Stadse Dagen 'Stad meer dan droag brôôd' in 2003 en 2004 op YouTube gezet. Ook de Boerenbruiloft van 2005 is op YouTube terug te vinden.

In mei 2021 hangen er in het kader van het wissellijstenproject zelfportretten door de jeugd van Stad aan ’t Haringvliet voor de ramen van het Trefpunt.

In het kader van het wissellijstenproject van het Trefpunt staan er in de maand april foto’s uit 2011 van dorpsgenoten met hun huisdier. We maakten ze destijds omdat een aantal mensen vonden dat ook de huisdieren een plek in het dorpsarchief verdienen.

Vroeger zat de Droste cacao in een rood blikje met daarop een plaatje van een verpleegster met in haar hand een dienblaadje waarop datzelfde blikje stond met ook weer een verpleegster met een dienblaadje en een blikje in haar hand.

We proberen maandelijks wisselende foto’s van dorpsgenoten in de wissellijsten in het Trefpunt te laten zien, maar vanwege de corona-regels tonen we de foto’s nu voor de ramen.

De duivensport speelde zeker vroeger een belangrijke rol in de sociale cohesie op een dorp. Postduiven Vereniging “de Rode Duif” in Stad aan ’t Haringvliet werd in 1947 opgericht door 21 duivenmelkers en was erg actief.

In de maand november tonen we foto’s van de dorpsgenoten die vroeger bij Rumptstad gewerkt hebben en nu nog op het dorp wonen. Zij kunnen veel verhalen vertellen over de destijds grootste werkgever van het dorp waarvan de producten en vooral de ploegen over de gehele wereld verkocht werden.

Nu vanwege de Corona-regels het Trefpunt nog beperkt open is staan de wissellijsten nog achter de ramen in plaats van in de grote zaal te hangen. Ook kunnen we veel oudere mensen niet bezoeken.

De Rumptstadfabriek werd in 1936 door de gebroeders A.J. en P. van Rumpt uit Stad aan ’t Haringvliet opgericht en begon na de oorlog ploegen te maken en daar was veel vraag naar.