StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
We hebben wat met ze te stellen; de jeugd van tegenwoordig. Ze weten niet meer hoe het hoort, manieren zijn 'old school', je eigen ding doen is the way to go!
opmaak
De jeugd van tegenwoordig!

We hebben wat met ze te stellen; de jeugd van tegenwoordig. Ze weten niet meer hoe het hoort, manieren zijn 'old school', je eigen ding doen is the way to go!

Woorden als flex, vet en gortig vervuilen ons taalbeeld. Laten we het taalgebruik in de smsjes en op MSN maar helemáál buiten beschouwing laten, al dringt die taal wel langzaam de schoolbanken binnen.

Hoe komt dit toch... deze negatieve beeldvorming van de jeugd? Een beeldvorming die ik trouwens niet deel. Ik denk dat we het, als we spreken over de jeugd van tegenwoordig, voornamelijk hebben over de jeugd van andere opvoeders. 'Niet mijn kind'. 'Niet onder mijn dak'. 'Ik heb het goed gedaan'.

Tenminste, dát is de gebruikelijke reactie, als we hierover met elkaar praten. En als ons kind toch op onregelmatigheden betrapt wordt, dan zijn de betreffende ouders er als de kippen bij om de meeste fantastische excuses op te dissen.

Ik zat deze week voor de buis naar een show van een Surinaamse stand up comedian te kijken, die zijn hele volwassen leven in Suriname gewoond heeft. Hij zei terecht: "Het probleem is niet de jeugd van tegenwoordig, maar de opvoeders van tegenwoordig". En toevallig deel ik deze mening!

Waar, toen ik groot werd, de grenzen misschien strak en bondig aanvoelden, voelen een heleboel jeugdigen van nu totaal geen enkele grens.

En als ze dan eindelijk bij een grens aankomen en deze, zoals alle kinderen doen, proberen te overschrijden, staan we met z'n allen vol ongeloof (!?!) toe te kijken als dit fataal afloopt, of voor veel mensen ergernis en overlast oplevert. Ik snap ook niet hoe het kan, dat ouders niet weten wat hun kinderen aan het doen zijn. Ik snap ook niet, waarom het nu oké is om je thuis in te drinken, lekker veilig onder toezicht van pa en ma?! En vervolgens schoppen diezelfde pa en ma je half lam naar buiten, voor een leuk avondje in één van de plaatselijke vermaakpunten.

Wat is er mis mee om te zeggen: 'Luister, dit is mijn huis, jij woont hier zolang je niet voor jezelf kan zorgen, je krijgt een ruimte toegewezen die we voor de aardigheid als jouw kamer zullen aanduiden, MAAR het is eigenlijk mijn kamer en ik kom binnen wannéér ik wil en kijk rond wáár ik wil: het is immers feitelijk MIJN kamer'. Wat is er mis mee om je kind duidelijk te maken, dat jij als ouder weet wat goed is voor je kind. Dat discussies over eten zinloos zijn. 'Dit is wat ik kook, dit eet jij op en voor mijn part doe je er tot middernacht over om het naar binnen te werken'. Wat is er mis om met je kind af te spreken: 'Kijk je mag naar buiten, maar ik wil weten waar je bent en met wie. En als ik hoor dat je overlast veroorzaakt ben je voorlopig niet jarig'. Wat is er mis met straf?

Wat is er mis met mijn generatie opvoeders... Ik weet het niet. Maar met de jeugd is volgens mij helemaal niet zoveel mis!

Ik wens u fijne Kerstdagen en een gezond 2010. Ik hoop dat de jeugd de kans krijgt om rond de jaarwisseling ietwat rottigheid uit te halen en dat ze zo sportief zijn dit voor alle betrokkenen gezellig te houden. Zo was het namelijk ook toen ik de jeugd van tegenwoordig was.

Sundaygirl