StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Iemand moet altijd de schuld hebben. Iemand. We leven in een schuld-wereld. Toeval mag niet bestaan, alles moet te verzekeren zijn. Verzekeren is het afkopen van verantwoordelijkheid voor schuld.
opmaak
Jemen

Iemand moet altijd de schuld hebben. Iemand. We leven in een schuld-wereld. Toeval mag niet bestaan, alles moet te verzekeren zijn. Verzekeren is het afkopen van verantwoordelijkheid voor schuld. We verzekeren ons tegen brand, diefstal, ziekte, natuurrampen en de superrijken zelfs tegen het rondje dat ze moeten betalen na een hole-in-one op de golfbaan. En gaat er dan iets mis, dan mogen we dus iemand de schuld geven. Want we willen wel waar voor ons geld.

Zit er een gestoorde gek in je vliegtuig, dan is dat de schuld van het vliegveld. Ook al doet dat zijn best. Word je ziek, dan is dat de schuld van de dokter. Ook al doet hij zijn best. Is het glad op de weg, dan is dat de schuld van de pekelwagens. Ook al rijden ze af en aan. De hulpverlener wordt als dader aangewezen en iedereen is het ermee eens. Niemand wil erkennen dat tegenslag bij het leven hoort en inzien dat we leven in een onzekere wereld. Risico's durven we niet onder ogen zien, die dekken we angstig af met schijnveiligheden.

Vliegvelden moeten bizarre hulpmiddelen en scans aanschaffen. Onlangs las ik iemand die gekscherend uitlegde dat naakt vliegen nog het allerveiligst is. Een verfrissend geluid tussen de roependen om nog meer uitkleden van de privacy. Dokters durven hun patiënten nog nauwelijks gerust te stellen. Defensieve geneeskunde noem je dat. Patiënten willen zekerheden die niet bestaan. Het is erg glad in Stad en ik hoor de hele dag klachten over hoe de gemeente dat zomaar laat gebeuren. Nu zal ik u iets verrassends vertellen. Dat ligt niet aan de gemeente; die doet haar best. Dat ligt gewoon aan de kou.

Joost