StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

In Nederland staan alle inwoners geregistreerd in de diverse computers van de overheid, die allemaal met elkaar verbonden zijn en zo dus alles van iedereen te weten kunnen komen. We zijn ook verplicht door te geven via de gemeente als we verhuizen met opgave van ons nieuwe adres, zodat ze ons voor van alles en nog wat weten te vinden.

Reuze handig, want we hoeven niet zelf alles te onthouden maar ook wel eens vervelend als we ons bijvoorbeeld in het criminele circuit willen bewegen.

In Frankrijk is dat niet het geval. Als je naar Frankrijk verhuist, ben je niet verplicht om dat aan de franse overheid te melden. Je gaat gewoon ergens wonen en het is vrijblijvend om je op het bijbehorende gemeentehuis (de mairie) te melden en je te identificeren. Ik had daar geen moeite mee en werd op de mairie van mijn nieuwe woonplaats vriendelijk ontvangen en er werd een kartonnen mapje aangemaakt met mijn gegevens erin. Als dank kreeg ik een verklaring van domicilie, dat was handig bij verdere aanvragen, maar niet noodzakelijk. Vanuit het kartonnen mapje werden mijn gegevens verder aan niets en niemand doorgegeven. Handig maar ook wel lastig bij allerlei aanvragen.

Ik wilde elektriciteit, water en telefoon hebben in mijn nieuwe huis en begon bij allerlei instanties dit aan te vragen. Die instanties vragen dan ieder voor zich een kopie van mijn paspoort en als bewijs van mijn adres een kopie van een factuur van telefoon, water of elektriciteit om mijn gegevens te kunnen controleren. Die facturen had ik nog niet en daar bracht mijn certificaat van domicilie uitkomst. In de loop der jaren heb ik met tientallen kopietjes van facturen allerlei zaken kunnen regelen en ben ik inmiddels bij de meeste (overheids)instanties bekend en zit ik in allerlei kartonnen mapjes over heel Frankrijk gespreid.

Omdat ik een nette inwoner ben en niet actief ben in het criminele circuit gaat alles goed, al kost het soms veel papier en inspanning om iets voor elkaar te krijgen.

In ons kleine dorpje heb ik inmiddels twee gevallen meegemaakt van bewoners, die niet gebruik gemaakt hebben van het vrijwillig registreren op de mairie en na een tijdje weer vertrokken met achterlating van grote huurschulden en onbetaalde rekeningen van elektriciteit, water en telefoon. Dit alles ten nadele van de diverse leveranciers en de gemeente zelf. Gerechtelijke incasso is een onbegonnen zaak want zelfs de namen van betrokkenen zijn niet bekend en natuurlijk hebben ze niet verteld waarheen ze zijn gegaan.

Eenmaal in de vier jaar wordt er een volkstelling gehouden in heel Frankrijk, zodat men weet hoeveel mensen er wonen en waar. Een aardig controlemiddel, ware het niet, dat opgave van gegevens en deelname aan deze telling niet verplicht zijn!

Is het systeem in Frankrijk beter dan de Nederlandse administratie? JA, voor criminelen en NEE voor gewone goedwillende burgers, maar je raakt gewend aan het maken van kopietjes en het opleveren van stapels papier èn… je wordt een geduldig mens.