StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Een bijzondere ervaring dat de Reizende Dichters bezig zijn om een bijeenkomst in het Watersnood Museum in Ouwerkerk te organiseren om aandacht te vragen voor de ramp in 1953 en dat wij hier nu met droge voeten onder de zeespiegel wonen terwijl delen van Limburg op 15 meter boven de zeespiegel overstroomd zijn.

Het Haringvlietwater kleurde zondag bruin door alle modder die uit Duitsland en België hier langs richting zee stroomt. Destijds toonden de niet getroffen delen van het land belangstelling en stuurde hulpgoederen, het geeft een warm gevoel dat ook nu weer de vrijgevigheid van velen groot is.

Foto uit het AD; einde van de modderstroom
Deze foto stond in het AD en toont de modderstroom bij Stellendam vanuit de lucht.

Op 21 juni 2021 zag ik tot mijn grote vreugde dat de gemeente een zwemvlot kwam plaatsen bij het strandje. Wat fijn dat een lang gekoesterde wens is uitgekomen. Ik hoorde een bejaarde vertellen dat iedereen vroeger op het gors leerde zwemmen en dat ome Willum van Nierop, die zelf niet kon zwemmen, badmeester en oppasser was. Zou het niet leuk zijn als we het vlot het “Willem van Nierop Eiland” noemen?

ome Willum van Nierop   Zwemvlot

Zaterdag 24 juli 2021 zag ik groene borden met gedichten in de tuin van Molendijk 4 staan. Er kwamen vooral mensen van buiten het dorp in de tuin kijken want dorpsgenoten kennen de tuin of hebben weinig met gedichten. Jolanda Holleman was er als Reizende Dichter natuurlijk wel en droeg enkele gedichten voor.

Sinds enkele dagen zie ik vanaf mijn torenspits 's morgens al heel vroeg flikkerende TV beelden in vele huiskamers. De bewoners volgen blijkbaar de prestaties van de Nederlandse ploegen op de Olympische Spelen in Tokio. Wat een teleurstelling dat we ondanks de vele favorieten heel vaak achter het nest vissen en zonder medaille huiswaarts moeten keren.

De laatste week van juli verschenen er affiches in het dorp voor de Kunstkijk van 5 t/m 8 augustus 2021. In ons dorp is er kunst te zien in het Trefpunt, op Molendijk 30b, op Voorstraat 25, in café “het Schippershuis” en in de loods van Jachthaven Atlantica. Ik hoop dat er veel Stadtenaeren gaan kijken.

Kunstkijk