StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wat heb ik als torenhaan toch een prachtig uitzicht. Hoe zou het komen dat er slechts op enkele kerktorens een ooievaar staat en op de meeste torens een haan?

Moestuinen Stad aan 't Haringvliet

Blikvanger

Je ziet op steeds meer plaatsen langs de grote autowegen op lichtmasten een echte ooievaar op één poot staan en nooit een levende haan op zo’n hoogte. Een ooievaar hoort bij nieuw leven en een haan zorgt dat je op tijd wakker wordt maar daar hebben we toch ook al de kerkklokken voor?

Ik geniet van het vakantieverkeer door het dorp. Niet alleen de talrijke recreatie- en racefietsers maar ook buitenlandse auto’s op weg naar ons strandje en Stadse families met dakkoffers en aanhangwagens vol fietsen en bagage of met de caravan op weg naar een camping in binnen- of buitenland. Voor mijn nieuwsgierigheid zouden ze een bordje met hun bestemming op hun auto moeten plaatsen want ik ben dol op teksten op auto’s. Deze week reed een bestelbus door de Nieuwstraat met de tekst “verbeter de wereld, begin bij je eigen (huis)" met daar achter de naam van een schildersbedrijf. Leuk bedacht.

Wat wordt er toch veel geoogst in de moestuinen en op het land. Niet alleen Stadse mannen (waarom zelden vrouwen?) sjouwen diverse groentes, fruit en aardappels naar moeder de vrouw, de buren en andere dorpsgenoten. Ook tractoren met grote aanhangers rijden over de polderwegen met aardappelen, graan, uien en hooibalen. Het einde van de schoolvakantie nadert en ik ben benieuwd of de door vrijwilligers schoongemaakte bermen vrij blijven van lege blikjes en snoep- en chipzakken.

Ik hoorde van de strop voor de jachthavens langs het Haringvliet nu de brug slechts één keer per week opengaat en de grote boten dus niet verder kunnen dan het Hollands Diep. Toch zie ik gelukkig toch nog wel zeilboten op het water. Het CDA wil de brug vervangen door een tunnel, maar dat zou ook nog jaren kosten en een gehele nieuwe brug kan goedkoper en sneller dan een tunnel.

Zeilboten