StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

U weet dat een haan tot ergernis van zijn omgeving altijd vroeg wakker is en dat iedereen duidelijk laat horen, maar ik houd me rustig en laat het verstoren van de stilte in de nachtelijke uren over aan de kerkklok onder mij.

Toch ben ook ik altijd vroeg uit de veren en geniet ik in deze tijd van de mooie sterrenhemel bij heldere nachten en doe ik vele wensen voor het dorp als ik weer een ster zie vallen. Als je een wens aan iemand anders vertelt komt de wens niet uit, dus ik vertel niet precies wat ik allemaal wens maar als u mij kent weet u dat het met de energietransitie en de saamhorigheid in het dorp te maken heeft.

Is het nog donker dan zie ik om me heen die continue brandende rode lichten van de windmolens aan het Spui en achter de Haringvlietbrug en de knipperende lichten van de Krammermolens en de Haringvlietsluizen. Het meest opvallend is echter de “Rijnmondgloed” van al die oranje en witte lichten van de industrie ten westen van Rotterdam die veel energie slurpend suggereren dat de zon altijd bij hen opkomt.

Zonsopkomst

Natuurlijk geniet ik ook dagelijks van de echte zonsopkomst boven het dan vaak wat nevelige Haringvliet. Ik laat me verrassen door de steeds in vorm en kleur wisselende wolken die af en toe de zon voor mij verstoppen en dan vaak als een Jacobsladder met schitterende stralen me weer aan dat verhaal uit de Bijbel herinneren. Soms zie je heel mooi donkere, bijna zwarte buien aankomen, dan weer prachtige kruisende vliegtuigstrepen aan de blauwe hemel. Het meest geniet ik van het ontwaken van de zingende vogels en het ronken van de tractoren die al vroeg het land op gaan om te oogsten en de grond te bewerken of te bemesten. Hoe zou onze omgeving er uitzien als de overheid straks alle boeren uitkoopt of van hun land verdrijft. Je moet er toch niet aan denken in welke wildernis we dan moeten leven. Daarom roep ik u op nu vooral te genieten van al die schoonheid en nijverheid in onze polders.

De scholen zijn ook weer begonnen en dat merk je aan de slierten gezellig kwekkende fietsende scholieren op de fietspaden richting de scholen. Wat heerlijk dat ze weer echt naar school kunnen en niet thuis online al die leerstof tot zich moeten laten komen zonder vragen te kunnen stellen en pauzes waarin je je vrienden kunt spreken.
Op 11 september trok er een fietstocht van vele groepjes wielrenners over de Zeedijk. Nu eens niet alleen gericht op snelheid met ook gezellig met hele families geïnteresseerd om zich heen kijken en de automobilisten dankend als ze op zij gingen om de fietsers ruim baan te geven. Er was een open dag bij Energiepark Haringvliet Zuid maar ik vond de opkomst maar matig en vroeg me af of het draagvlak voor 115.000 zonnepanelen en die 6 extra molens in de polder wel zo groot is.

Zonsopkomst