StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Nu de mooie september dagen zijn overgegaan in de natte koude herfst, zijn hier boven op de toren de lekkere barbecueluchten vervangen door de knusse geuren van de openhaarden die nog steeds veel in het dorp gebruikt worden.

Wat boffen we toch dat we ver genoeg weg wonen van de varkensgeuren bij Middelharnis en de chemische luchtjes van Rijnmond. Soms kan ik nog terug verlangen naar de broodbaklucht van bakker Braber en LOKO, maar nog meer naar de geur van de roomboterkoekjes van Nipius die zich vroeger vooral ‘s morgens over het dorp verspreidde.

Herfstkleuren
Herfstkleuren in de Zweedse Straat

Geniet u ook zo van de beginnende herfstkleuren en begrijpt u waarom die ene groene boom steeds geler wordt en een andere soort steeds roder kleurt? Het wordt ook weer de tijd van de paddenstoelen, maar die tref je hier minder dan in de Brabantse bossen. Langs de Zeedijk staan in het weitje diverse notenbomen die langzaam steeds meer noten loslaten. Helaas staat er prikkeldraad en moet je via het skate-veldje over de houten omheining klimmen om noten te kunnen rapen, maar gelukkig zie ik toch veel rapers.

’s Morgens is het in deze tijd vaak maar 8 tot 12 graden en toch zie je nog steeds jongens en oudere mannen met korte broeken fietsen met wel vaak een muts of een capuchon op. Is dit nu uit armoede of is het juist stoer en mannelijk? Wat me ook opvalt is dat die rage, van jaren geleden, toen iedereen een krat voor op de fiets had voor hun schooltas nu bijna over is en bijna alle tassen nu weer achterop de fiets zitten. Sommige tassen lijken groter maar dat komt meestal door de batterij van de i-bike die onder de bagagedrager zit.

Al meer dan een maand zijn er al weer pepernoten en taaitaai in de winkels te vinden en in de Oranjelaan zag ik zelfs al kerstversieringen achter een raam branden. Een gezellig gezicht nu het weer vroeg donker is.

Van de kraaien hoorde ik dat er bij Battenoord nu 72 flamingo’s in het Grevelingenmeer bivakkeren en dat er bij het Watergat nog steeds de zeldzame Parnasia bloeit.

Parnassia
Parnassia


flamingo met op de achtergrond wulpen
Flamingo met op de achtergrond wulpen