StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De Buurtpreventie loopt al weer vanaf 1 oktober ’s avonds een rondje door het dorp en is herkenbaar aan hun gele hesjes met opdruk.

Er zijn nu 21 deelnemers en daarom loopt iedereen slechts twee keer per maand met steeds een ander lid een zelfgekozen route en daarmee leer je niet alleen het dorp maar ook plaatsgenoten beter kennen. Wat mij opvalt is dat meestal hondenuitlaters eigenlijk alleen met andere hondenuitlaters praten, maar dat ze ook steeds vaker een praatje aanknopen met de buurtpreventie-lopers en informatie over het dorp uitwisselen.

Zaterdag 16 oktober 2021 was er in het Stadse bos het uitgestelde Huttenbouwen. Het was een groot succes. Waarom kunnen kinderen van beide scholen wel samen naar de voetbal en het huttendorp maar niet naar één school terwijl we ze juist moeten leren samen te leven met mensen met andere achtergronden. Er zijn erg positieve verhalen over de scholen in Zuidland die geheel samen gegaan zijn met alleen nog op dinsdagmiddag een apart programma voor gelovigen en niet-gelovigen. De school is zo populair dat hij na enkele jaren al te klein is en er alweer over nieuwbouw gedacht wordt.

Huttenbouwen

Het was weer lekker druk op de akkers om ons dorp. De uien zijn er allemaal uit maar het oogsten van suikerbieten, spruiten en aardappels is nog in volle gang. De wintertarwe is alweer gezaaid en zelfs de tulpenbollen gaan alweer de grond in. Wat boffen we met het weer waar niet alleen de boeren profijt van hebben maar ook al die tuiniers, wandelaars, fietsers en zeilers.

In vroeger tijden was de Voorstraat de winkelstraat van het dorp en was het er altijd gezellig met winkelend publiek van vooral vrouwen en kinderen die nieuwtjes uitwisselden, terwijl de mannen dat op de Kaai deden. Er stonden nog bomen want er waren nog nauwelijks auto’s die voor de deur geparkeerd moesten worden. In de afgelopen tijd zijn er diverse pogingen ondernomen om weer wat bomen op de Voorstraat te planten maar de angst voor vallend blad, plakkerige luizen, poepende vogels en het parkeerprobleem hebben het tot heden tegengehouden. Er schijnt nu weer een nieuwe poging gedaan te worden met ook wat bankjes en dat juich ik natuurlijk toe.

Oude foto

Wat heb ik de afgelopen weken genoten van de schitterende zonsopkomsten en ondergangen met die rode gloed en prachtige spiegelingen in het water van het Haringvliet.

flamingo met op de achtergrond wulpen