StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De kerstdagen zijn vanwege de beperkende maatregels rustig verlopen. En dan kun je wel voor de buis gaan zitten en tal van programma’s vanuit je stoel bekijken, maar dat haalt het niet bij een ouderwetse kerstdienst in je eigen kerk met warme chocolademelk na afloop.

Vanwege het weer werd het advies om vooral te gaan wandelen in de polder maar matig opgevolgd, maar de mensen die het wel deden moeten genoten hebben van het weidse winterlandschap met rijp op de spruitenplanten en de kaardenbollen langs de Vliegers.

Ik zag een foto van vroeger met daarop de brommer van Broer in de sneeuw en vroeg me af of hij die brommer nog steeds heeft en vroeg het aan wat kraaien op het kerkdak en die vertelden dat de brommer er nu al 45 jaar voor het huis staat geparkeerd, maar helaas niet meer door broer gebruikt wordt. Waarom wel een Rumptstadploeg in het op te richten Stadsmuseum en niet de brommer van Broer als herinnering aan deze markante dorpsgenoot?

Brommer in sneeuw
Brommer zonder sneeuw

Valt het u ook op dat er veel minder zwerfvuil in de polder ligt nu de schoonmaakvrijwilligers zo actief bezig zijn met hun grijper en plastic zak. Een mooi initiatief. In mijn vorige verhaal vertelde ik over de verdwenen haan van de Molendijk die op de Zeedijk gevonden was maar helaas lukte het ondanks voeren, een lokkooi en in het donker hem besluipen niet hem te pakken te krijgen en juist toen we de pogingen gestaakt hadden liep hij weer gewoon bij zijn 5 hennetjes bij zijn bazen aan de Molendijk.

Het jaar eindigde met extreem zacht weer en prachtige luchten door zowel de Rijnmondgloed van de industrie in het Noordwesten als de zonsopkomst in het Oosten en in beide gevallen prachtige spiegelingen in het Haringvlietwater en mooie silhouetten van bomen, windmolens en scheepsmasten. Zowel in onze haven als in die van Middelharnis rond de asielzoekersboot waren heel wat schepen met lichtjes versiert en dat was vanaf mijn plek op de toren een mooi gezicht.

De dagen voor oudejaarsdag verliepen ook dit jaar met minder knallen van vuurwerk dan andere jaren en dat was te merken aan de rust bij katten en honden. Oudejaarsdag daar en tegen was ondanks het vuurwerkverbod een bijna traditionele knalpartij die acceptabel was, omdat je beseft dat het slechts enkele uren duurt. Nog nooit in mijn eeuwenoude bestaan op de toren heb ik rond twaalf uur zo’n mooi vuurwerk verspreid over het dorp gezien. Niet zoals vroeger in veel plaatsen door de gemeente georganiseerd en betaald maar hier door allemaal particulieren die helemaal naar België gereden zijn om hun dorpsgenoten te trakteren op een vuurwerkshow waar professionele shows niet aan kunnen tippen, Ik wens iedereen een gezond en een gelukkig 2022.