StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

StadsWeb heeft een rubriek “Ko Nientje” waarin foto’s te zien zijn die dorpsgenoten van onze dorpsmascotte op hun reizen gemaakt hebben. Als je erop kijkt ben je verbaasd over op hoeveel plaatsen in de wereld dorpsgenoten al zijn geweest.

Mede vanwege de reisbeperkingen en lockdowns door de Corona zijn er vorig jaar weinig nieuwe foto’s binnen gekomen. Ik roep dorpsgenoten op om weer foto’s van Ko Nientje uit binnen- en buitenland te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorig jaar is onder meer de Oranjelaan vanwege een nieuw riool opengebroken geweest en werden stoep en straat ook vernieuwd. Er werden mooie perken aangelegd voor nieuwe bomen en deze week werd het planten van nieuwe verschillende bomen voltooid en verdwijnen hopelijk de ongewenste kattenbakken.

Nieuwe bomen

Al meer dan honderd jaar zijn er in ons dorp, met een gemiddelde van 12 geboren kinderen, twee scholen met net als bij de kerken de gebruikelijke rivaliteit. De vraag van mij is of dit in deze tijd waarin we het vooral moeten hebben van het leren naar anderen te luisteren en hen te respecteren niet ook nadelen heeft. Waarom kunnen de kinderen van het dorp wel allemaal naar dezelfde voetbalclub? Gelukkig zien we steeds meer samenwerking ontstaan en zijn er plannen om zowel het Trefpunt als de beide scholen in één Overtrefpunt samen te huisvesten.

Op een heldere morgen zag ik voor zonsopkomst de ster Venus heel helder boven Den Bommel staan en moest ik denken aan de ster van Bethlehem. Zou er een belangrijk iemand Den Bommel als geboorteplaats kiezen, terwijl een eindje verderop ons mooie dorp ligt? We hebben geen herberg, maar dat heeft Den Bommel ook niet en camping de Hoezemoos is toch niet beter dan ons Vogelnest of zou het komen dat onze camping alleen voor 50-plus mensen is en boven de 50 beviel wel Sarah maar niet Maria. Ook dacht ik aan de Wijzen uit het Oosten: zouden die tegenwoordig uit Polen of uit Syrië komen? Net toen ik dat aan het overwegen was kwam de prachtige oranje bolvormige Zonnekoning boven de horizon uit om ons warmte als geschenk aan te bieden.

Vanaf mijn plekje boven op de toren had ik een prachtig zicht op de vervanging van de dakplaten van de schuur bij Janneke en Max.

Hijskraan

Valt het u ook op dat er weer veel meer vliegtuigstrepen in de lucht te zien zijn nu de reisbeperkingen steeds meer worden versoepeld. Gek dat er voor kerosine geen belasting hoeft te worden betaald en voor onze benzine, gas en elektra wel.

De 16e februari 2022 is er een vergadering in het Trefpunt over de overstapkosten van aardgas naar waterstofgas. De overheid stelt voor Stad per huishouden 10.000 euro beschikbaar. Zouden ze dat ook voor alle andere 8 miljoen huishoudens van ons land doen dan kost dat 80.000.000.000 = 80 miljard en reken maar dat die er niet komen.