StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De voorlichting van Stad Aardgasvrij in het Trefpunt trok zoveel belangstelling dat er nog een avond wordt georganiseerd en het meedenken over de voor- en nadelen om straks een goed besluit te kunnen nemen juich ik erg toe.

EilandenNieuws opening inspiratiehuis

We hebben altijd de neiging om alleen onze eigen visie als enige juiste te bekijken maar het is zowel boeiend om andermans oordeel te horen als uitleg te krijgen over de invloed van het plan voor de gehele gemeenschap. Belangrijk vind ik ook dat er op wordt gewezen dat ‘all-electric’ ook een mogelijkheid blijft als we van het aardgas af moeten.

Wat heeft de enorme storm veel schade in het dorp en de rest van het land aangericht. Ik zag vele dakpannen en takken door de lucht vliegen en ook vuilnisbakken en dakplaten zwierven over straat en in tuinen. Er waaiden zelfs ruiten kapot. Het Haringvliet stond hoog omdat de sluizen bij Stellendam niet open konden en daarom stond het riet langs het Haringvliet onder water en werden de reeën verjaagd en renden er wel 26 in paniek op het Stadse gors door het water. Zielig maar wel een indrukwekkend gezicht.

Beseffen mijn lezers wel dat ik daar in mijn eentje boven op de toren het meeste wind vang en dat die windstoten van 140 km/uur me echt niet in de koude veren gaan zitten? Gelukkig ben ik destijds door de wethouder goed vastgeschroefd na mijn laatste goudbad om weer verguld over ons mooie dorp uit te kijken.

In de J. van Halfwassenaerstraat (waarom zeggen mensen toch steeds “Jan” terwijl het Jacob was die ambachtsheer was) werd vorige week het inspiratiehuis geopend waar in voor het eerst in Nederland waterstof via de oude aardgasleiding naar de verwarmingsketel gaat. Iedereen mag daar gaan kijken en ook zijn vragen over andere alternatieven en isoleren stellen aan de zeer actieve werkgroep van mede-dorpsbewoners. Zeker nu we niet meer kunnen rekenen op onbeperkt aardgas uit Rusland wordt waterstof een alternatief voor aardgas. Natuurlijk geven veel mensen op ons eiland dat vol staat met windmolens en zonnepanelen de voorkeur aan elektriciteit maar dan moet je huis wel goed geïsoleerd zijn en het waaien of de zon schijnen want stroom laat zich niet zo gemakkelijk opslaan in accu’s. Een aantal mensen heeft dat geprobeerd maar helaas heeft dat enkele keren tot brand geleid. Van te veel geproduceerde elektriciteit kan je via elektrolyse waterstof maken en dat is wel eenvoudig op te slaan. Ik hoorde van enkele inwoners dat ze een combinatie van elektriciteit en waterstofgas willen gaan proberen en dat is natuurlijk erg leerzaam en interessant.

Inspiratiehuis

Vindt u het ook een veilig idee dat, nu de Coronaregels zijn losgelaten, de EHBO weer iedere woensdag in het Trefpunt oefent? Ook het koor oefent al weer iedere dinsdagavond en nu de grote zaal weer meer gebruikt gaat worden overweegt men de foto’s van het Wissellijstenproject niet langer voor de ramen te zetten maar weer in de zaal op te gaan hangen.

Natuurlijk heeft het oorlogsgeweld in de Oekraïne ook hier de mensen aan het denken gezet. Bij oorlogen in Irak, Syrië en Afghanistan vonden veel mensen dat vluchtelingen vooral in de eigen regio moesten worden opgevangen maar nu komen de vluchtelingen uit onze eigen Europese Unie en zullen wij dus voor opvang moeten zorgen. Hoe kunnen wij als dorp onze taak daarin zoeken? Wachten we af wat onze overheid doet of zijn we gastvrij en bieden we hulp aan?