StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Wat hebben we de afgelopen twee weken weer heerlijk Hollands weer gehad met prachtige luchten, dan zon, dan regen, dan harde wind en dan weer windstil met rookpluimen in Rijnmond die verticaal omhoog gaan. Voor de tuinen ideaal maar voor toeristen soms wat minder.

Kerktoren

Heeft u ook in het Eilandennieuws gelezen over de donkere wolken boven het Waterstofproject in ons dorp? Jammer want er hebben veel dorpsgenoten veel tijd in gestoken. Weet u nog hoe enthousiast we begonnen met een scholenproject, volle zaal bij bijeenkomsten in het Trefpunt en de ludieke acties rond de Omloop met T-shirts van Stad aan ’t Haringvliet-dorp aan ’t water(stof), gratis groenwater en harde en softe Stadse drugs/snoepjes? De eisen van de initiatiefnemers om de bevolking mee te laten doen waren duidelijk maar ik begrijp nog steeds niet hoe de eis dat de transitie voor iedereen financieel neutraal moet zijn werd uitgebreid tot een tarief voor waterstof dat duidelijk onder het tarief van aardgas moet liggen en 15 jaar niet verhoogd mag worden. Ik begrijp wel dat er rekening mee moet worden gehouden dat je meer waterstof gebruikt om dezelfde hoeveelheid warmte als bij aardgas te krijgen maar wie kan de garantie geven in deze roerige tijden en een energiecrisis dat prijzen 15 jaar niet verhoogd worden. Iemand vroeg op een voorlichtingsavond wie die garantie gegeven had en wie daar financieel voor verantwoordelijk is en toen werd geantwoord dat “de overheid” dat zou doen, maar de gemeente wees op ENECO en Deltawind en het is natuurlijk ondenkbaar dat deze partijen dat zouden kunnen doen want dat zouden hun andere klanten en leden nooit accepteren en daarom begrijp ik dat ze uitgestapt zijn. Heel jammer want samen met Hygro hebben ze erg enthousiast meegedacht en ik hoop dat hun proef om in de Johannespolder twee molens te vervangen door waterstofmolens wel door gaat.

Natuurlijk heb ik ook genoten van de vlaggen en schooltassen bij de geslaagden in ons dorp en ben ik er trots op dat het Stadsplein iedere jaar weer foto’s van de geslaagden en hun toekomstplannen publiceert.

Tot slot meld ik dat het bij Mol nog steeds kerst is met een verlichte ster op het hek. Wat mooi dat dat je ook op deze manier mensen een feestelijk gevoel geeft.