StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
De Transatlantische handel in slaven is een van de zwartste bladzijden in onze geschiedenis. Schattingen over het aantal Afrikanen dat naar Amerika werd gebracht lopen op tot meer dan 10 miljoen.
Joost mag het weten
Goré

De Transatlantische handel in slaven is een van de zwartste bladzijden in onze geschiedenis. Schattingen over het aantal Afrikanen dat naar Amerika werd gebracht lopen op tot meer dan 10 miljoen. Dit gebeurde tussen 1700 en 1850 en vijf procent van hen werd door de Nederlanders verhandeld. Rond de 600.000 slaven dus. Ze werden in West-Afrika gevangen genomen, gebrandmerkt en door de West-Indische Compagnie onder schokkerende omstandigheden naar Amerika gebracht. Het aantal mensen dat deze bootreis niet overleefde is niet meer te achterhalen.

Een van de eilanden aan de Senegalese kust werd gebruikt als vertrekstation voor de slaven. Het eilandje heeft een vorm die een beetje op die van Goeree Overflakkee lijkt en werd door de Nederlanders dan ook Goeree genoemd, naar thuis. Zo heet het nu nog altijd, hoewel de Fransen het verbasterden tot Goré. In Senegal gaat het tegenwoordig niet zo goed. Zo leeft 53 procent van de mensen onder de armoedegrens, is de gemiddelde levensverwachting er 52 jaar en sterft 12 procent van de kinderen voor het vijfde levensjaar. De staatsschuld van Senegal is meer dan 4 miljard dollar.

Nu meent het Internationaal Monetair Fonds dat het oneerlijk is om deze schulden zomaar af te lossen zonder tegenprestatie. Je kunt ook anders tegen de positie van de bewoners van Goré aankijken. Het bedrag dat alle Afrikaanse landen samen aan schuld hebben aan de rijke landen is ruim 400 miljard dollar. Een eenvoudige som leert dat 400 miljard dollar gedeeld door 10 miljoen slaven 40 duizend dollar per slaaf is. Als Nederland daar vijf procent van zou betalen (haar aandeel in de slavenhandel), kwam dat neer op 2 duizend dollar per slaaf. Dat is een koopje! Dit is onze kans om de wereld te laten zien wat waarden en normen zijn. Het is toch schitterend dat dat kan? Wat leven we toch in een mooie wereld.

Joost