Zonder diploma ben je nergens in deze harde wereld. Althans dat is mij altijd verteld en ik heb braaf geleerd en gestudeerd totdat ik zo een groot hoofd had als ik nu heb.
Joost mag het weten
Diploma

Zonder diploma ben je nergens in deze harde wereld. Althans dat is mij altijd verteld en ik heb braaf geleerd en gestudeerd totdat ik zo een groot hoofd had als ik nu heb. Onderweg zag ik vrienden afvallen, afhaken en afknappen op examens, tentamens en andere momentopnames. En ik had medelijden met hen, want ze zouden nergens meer zijn in deze harde wereld. Sneu voor ze. Die vrienden kregen dan verkering, trouwden, vonden leuke banen, hadden geweldige hobby’s, reisden, kregen kinderen, kortom genoten van het leven. Zelf ben ik inmiddels gelukkig getrouwd, heb ik een geweldige baan, een geweldige zoon en geniet ik van het leven. Op mijn eigen manier, want iedereen is uniek, maar niet meer of minder vanwege het diploma dat ergens in een laatje van een bureau ligt.

Bovendien is studeren tijdrovend en ongezond. Wat mij betreft mogen ze op diploma’s een extra vermelding afdrukken. Studeren schaadt de gezondheid, het kan stress en hartklachten veroorzaken. Wat mijn afgehaakte vrienden wel hadden, is levenslust. En achteraf bekeken was dat de reden waarom ze het toch gered hebben in deze harde wereld. Misschien moeten ze daar eens les in gaan geven op scholen en universiteiten. Of over relativeringsvermogen, of over zelfzorg, of over … normen en waarden.

Inderdaad heb ik makkelijk praten met een diploma veilig op zak. Dat weet ik best. Maar ik denk niet dat dat zorgt dat ik ongelijk heb. Degenen die minder goed rijtjes uit hun hoofd leren, degenen die zich minder goed op één ding tegelijk kunnen concentreren, degenen die veel meer interesse in buitenschoolse activiteiten hebben, die hebben niet minder levenslust, mores, verstand of kans op geluk dan de boekenwormen, de bollebozen en de strebers. Helaas voor iedereen die deze maand geslaagd is voor het eindexamen: je wordt niet meer waard van een diploma.

Joost
Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD