De meeste columnisten hebben de kans de zaken die hen aan het hart gaan aan te kaarten. Voorheen heb ik mijn eigen column een venster op een stukje van de wereld genoemd. Een ‘regiovenster’ zo u wilt.
Joost mag het weten
Anoniem

De meeste columnisten hebben de kans de zaken die hen aan het hart gaan aan te kaarten. Voorheen heb ik mijn eigen column een venster op een stukje van de wereld genoemd. Een ‘regiovenster’ zo u wilt. Sommige columnisten echter, moeten uitkijken voor anonieme meningen, moeten zorgen geen dingen te zeggen die op gespannen voet met een waarheid kunnen staan. Soms blijkt dat waarheid wordt bepaald door de anonimiteit. Wonderlijk eigenlijk. Je zou verwachten dat waarheid daglicht en dialoog zou verdragen. Blijkbaar zijn er mensen die … Goed, ik durf verder niets te zeggen.

In een eerdere column schreef ik dat meningen sterk overschat werden. Inmiddels weet ik dat er mensen zijn die het daar niet mee eens zijn en die vooral aan de mening van anderen grote waarde hechten. Hun eigen mening is voor hen dan wonderlijk genoeg weer niet zo belangrijk. In plaats van meningen hebben ze waarheden. Sinds Descartes is er nog nooit iemand in geslaagd om het epistemologische verschil tussen een mening en een waarheid uit te leggen, maar degenen (of degene) die ik bedoel hebben daar waarschijnlijk toch een trucje voor. Onwaarheden kunnen die mensen erg boos maken. En eng. Misschien hebben ze wel gelijk en zijn meningen gevaarlijk. Ik weet alleen niet of … Goed, ik durf verder niets te zeggen.

Als een waarheid door de anonimiteit wordt bepaald, is praten en schrijven trouwens toch zinloos. Dan is een dialoog, een discussie, een beschouwing, een gedachtevorming onmogelijk. Dan rest zwijgen. Niet denken, niet geloven, maar zwijgen. In ieder geval moeten we medelijden hebben: je zal maar anoniem zijn. Dat lijkt me heel eenzaam. Je kent een waarheid, maar je durft er niet over te praten. Je hebt een mening, maar je durft hem niet te vergelijken. Wat moet je dan bang zijn … Goed, ik durf verder niets te zeggen.

Joost
Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD