StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Een aantal mensen heeft de laatste tijd last gehad van de onderbuik. Dat weet ik niet zozeer vanuit mijn werkzame bestaan, maar meer vanuit de geluiden die ik de laatste tijd nogal eens hoor.
Joost mag het weten
Gaatjes

Een aantal mensen heeft de laatste tijd last gehad van de onderbuik. Dat weet ik niet zozeer vanuit mijn werkzame bestaan, maar meer vanuit de geluiden die ik de laatste tijd nogal eens hoor. Ik zal het u uitleggen. Er wordt me letterlijk verteld dat er twee soorten van mensen zijn. Te weten Stadtenaeren en Overkanters. En van de Stadtenaeren wordt door de ene gezegd dat het keurige, nette mensen zijn die van hun dorp en hun medemens houden en door de andere wordt gezegd dat ze vooraan staan als er kritiek uitgedeeld mag worden en achteraan als er gevraagd wordt om mee te doen om ergens iets moois van te maken.

Van Overkanters wordt beweerd dat het nadenkende, energieke lieden zijn door de ene, terwijl de andere hen ervan beschuldigt cultuurverpestende eigenheimers te zijn die altijd alles beter weten en niet willen luisteren naar rede. Het verdelen van de mensheid in verschillende groepen en die groepen vervolgens eigen kenmerken toedichten, is een gewoonte die dan misschien niet nieuw is, maar ze is ook niet erg beschaafd. Dat gebeurt in Irak, in Ierland en in Kosovo en dat gebeurde in de geschiedenis al vaker.

Ik zeg het één keer en dan wil ik het er niet meer over hebben: Stadtenaeren zijn mensen. Ze plassen even vaak als Overkanters en als ze hun tanden niet poetsen krijgen ze net als Overkanters gaatjes en dat is vervelend want dat kan pijn doen. Stadtenaeren zijn net zo mondig, net zo verstandig en net zo gedreven als Overkanters en Overkanters zijn hier uit waardering voor het dorp komen wonen en mogen dus serieus genomen worden. Mijn zoon is het niet met me eens, is hier geboren en voelt zich een echte Stadtenaer. Ik negeer zijn mening want ik denk dat hij onnozel is. Wacht, die discussie komt me bekend voor.

Joost