StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Liefde is verwondering. En liefde komt altijd onverwacht. Nooit had ik bijvoorbeeld verwacht zo een lieve vrouw tegen te komen als degene die inmiddels met me getrouwd is.
Joost mag het weten
Verwondering

Liefde is verwondering. En liefde komt altijd onverwacht. Nooit had ik bijvoorbeeld verwacht zo een lieve vrouw tegen te komen als degene die inmiddels met me getrouwd is. Vijf jaar geleden had ik ook absoluut niet geloofd ooit zo van een dorpsgemeenschapje op een Zuid-Hollands eiland te gaan houden als van datgene waarin ik inmiddels woon. Maar nog onverwachter verraste de liefde me nog dichter bij huis. Hoe is het mogelijk zoveel van een kindje te houden als ik sinds zijn geboorte doe van mijn eigen zoon? Het verwondert me niet alleen dat hij zo geweldig is, maar ook hoe ontzettend ik om hem geef. En dat op mijn bezadigde leeftijd.

Verwondering. Bram is zelf ook de hele dag door verwonderd. Over de vogeltjes in de tuin, over de auto's in de straat, over de veters van zijn eerste schoenen. Hij houdt dan ook overal van, vindt alles de moeite van het vastpakken en in zijn mond stoppen waard. Ik loop rustig en in gedachten verzonken over de dijk, maar Bram lacht en kraait vanuit de buggy naar iedereen die we tegenkomen. Alles is verbazingwekkend en leuk.

Beroepshalve spreek ik nogal wat mensen en het valt me soms op dat de mensen die het minst in staat zijn tot verwondering ook het minst in staat zijn tot liefde. Degenen die je niets wijs hoeft te maken, die nergens meer van op willen kijken. Wie ergens van op kijkt, kan zich verwonderen. Wie zijn ogen naar binnen of beneden blijft richten, verbittert. Wie lief wil hebben, moet dus opkijken en verwonderd zijn. Vorige week wandelde onze zoon, die voorheen alleen nog maar kroop, ineens door de kamer. Op twee voeten en met een geweldig trots blik in de pretogen. Daar keken we enorm van op en we juichten hem opgewonden toe. Ooooooh, zei hij verwonderd.

Joost