'Waarom richten jullie in Stad geen dorpsraad op? Als Stad zonodig op Stelten moet, dan moet je geen initiatiefgroepje stichten, dan moet je het democratisch proces benutten door eraan mee te doen.'
Joost mag het weten
Dorpsraad

'Waarom richten jullie in Stad geen dorpsraad op? Als Stad zonodig op Stelten moet, dan moet je geen initiatiefgroepje stichten, dan moet je het democratisch proces benutten door eraan mee te doen. Dan kan je pas spijkers met koppen slaan.' Dat hoor ik telkens als ik het met Flakkeeënaars over de toekomst van Stad heb. Ik ben het daar niet mee eens. Het democratisch proces bestaat er uit dat je vertegenwoordigers kiest die hun best doen voor de bevolking van jouw leefgemeenschap. Wel, dat hebben we gedaan: de gemeente Middelharnis heeft een verkozen gemeenteraad. De enige reden om een dorpsraad op te richten zou een gebrek aan vertrouwen zijn in het vermogen van de gemeenteraad om haar werk eerlijk en kundig te doen.

Goed, dat is één – nul tegen mij. Maar goed, wat bereik je met het oprichten van een dorpsraad? Je frustreert er in mijn ogen het politieke proces mee door het te verdunnen. Meer invloed zullen de Stadtenaeren er niet door krijgen, want de gemeente blijft de besturende lokale overheid. Een dorpsraad krijgt geen macht, alleen een stem. Je maakt de besluitvorming er alleen maar getrapter door en daardoor niet volksvertegenwoordigender. Straks hebben we ook nog straatraden.

Het enige dat een dorpsraad te bieden heeft, is het doen van voorwerk voor de gemeenteraad. Hapklare electorale brokken serveren. Volgens mij zijn ze bij de gemeente Middelharnis slim genoeg om hun beslissingen te onderbouwen door zelf na te denken over wat er belangrijk is. 'En Stad op Stelten dan?' Dat heeft daar toch niet mee te maken? Dat is toch geen politieke partij? Dat is een groep ideeënhebbers en meedenkers. Nee, ik denk dat het lokale bestuur zo moet blijven. Of we de volgende keer in het stemhokje dan ook weer dezelfde beslissingen moeten nemen, dat is een heel ander verhaal.

Joost
Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Geslaagde scholieren

Al sinds 2007 gaat StadsWeb elk jaar langs bij de Stadtenaren die geslaagd zijn voor de middelbare school.

De geslaagde scholieren van dit jaar kunt u hier vinden.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD