StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

StadsCultuur

In ons dorp heeft iedereen zo zijn eigen hobby. In StadsCultuur komen allerlei hobby's aan bod. Van fotografie tot dichtkunst, van schilderijen tot het sleutelen aan oldtimers. Hier kunt u zien wie wat doet.

----------

Lieve toneelvrienden,
Enige tijd geleden hebben we als vereniging wederom moeten besluiten om dit seizoen te cancelen.

Wie kan zich nog herinneren dat oma vroeger gezellig zat te breien als ze op bezoek kwam. Meestal waren het dekentjes voor Oost-Europa maar vaak ook truien, sokken of pannenlappen voor de gehele familie.

Het wissellijstenproject in het Trefpunt loopt nu al twee jaar met iedere maand een ander onderwerp over ons dorp. Hebben we niets actueels? Dan halen we een serie foto’s uit het archief want daar is ook best vraag naar.

De gebroeders Grimm schreven een sprookje over de Bremer Stadsmusikanten waarin een ezel, een hond, een kat en een haan de hoofdrollen spelen, maar bij de Stadsmuzikanten uit Stad aan ‘t Haringvliet gaat het over de dorpsbewoners die een muziekinstrument bespelen.

Bij de oproep om oude foto’s van Stad eerst bij Jan Maliepaard te laten scannen voor u ze weggooit hebben we al aangekondigd en dat gedurende de maand oktober er bruidsstoeten uit het verleden achter de ramen van het Trefpunt zullen staan.

Het is al weer enige weken geleden dat de KunstKijk plaats vond. We kunnen terug zien op een succesvol evenement. In totaal zijn er 8552 bezoekers geweest die op het eiland de locaties hebben bezocht en hebben kunnen genieten van de kunstwerken.

Dankzij het Nipius-Roos-fonds heeft het Trefpunt iedere maand nieuwe foto’s in de wissellijsten. Ze hingen altijd in de Grote Zaal, maar vanwege de Corona-regels staan ze nu al weer een jaar voor de ramen en dat heeft ook zijn charme.

De KunstKijk gaat gewoon door, nou gewoon…
Samen met de gemeente in verband met de vergunning, is er gekeken wat er wel en niet onder de aangescherpte maatregelen kan doorgaan.

Ook de maand augustus staan de lijsten nog achter de ramen omdat de grote zaal in de vakantie weinig gebruikt wordt. Vanwege de Kunstkijk deze maand is er nu kunst uit Stad in de wissellijsten te bewonderen en wel werk van Marjan Smit.

Het wissellijstenproject van het Trefpunt toont de maand juli 2021 oude foto’s van de vroegere koekjesfabriek in Stad aan ’t Haringvliet.

In mei 2021 hangen er in het kader van het wissellijstenproject zelfportretten door de jeugd van Stad aan ’t Haringvliet voor de ramen van het Trefpunt.

Sinds kort is de Canon van Stad aangevuld met o.a. de Stadse Dagen de afgelopen jaren. Daarbij zijn de filmimpressies van de Stadse Dagen 'Stad meer dan droag brôôd' in 2003 en 2004 op YouTube gezet. Ook de Boerenbruiloft van 2005 is op YouTube terug te vinden.

In mei 2021 hangen er in het kader van het wissellijstenproject zelfportretten door de jeugd van Stad aan ’t Haringvliet voor de ramen van het Trefpunt.

In het kader van het wissellijstenproject van het Trefpunt staan er in de maand april foto’s uit 2011 van dorpsgenoten met hun huisdier. We maakten ze destijds omdat een aantal mensen vonden dat ook de huisdieren een plek in het dorpsarchief verdienen.