StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

De watertoren van Zuidzijde, de raadhuizen van Middelharnis en Ooltgensplaat, een wooncomplex, een drietal kerken en een tiental molens op een paar vierkante meter. Dat kan gewoon. Het is namelijk allemaal te vinden het appartement van Jan en Corrie van der Welle in Stad aan 't Haringvliet.

Met verfijnde precisie maakt Jan tal van eilandelijke gebouwen na op kleine schaal. Een hobby waar hij veel plezier in heeft. "Ik raadt het iedereen aan, die niet weet wat te doen in de vrije tijd".

Jan zelf heeft nooit problemen gehad met het invullen van zijn vrije tijd. "Na vele jaren gewerkt te hebben bij Rumptstad kon ik op mijn 59e al gebruik maken van de VUT", vertelt hij. "Maar stilzitten was en is niets voor mij. Bij onze vorige woning aan de Vrouwtjesweg had ik een ruime schuur, waarin ik altijd wel bezig was. Zo heb ik eerst een oude auto helemaal opgeknapt. Ik was echter het liefst bezig met hout. Ik heb diverse manshoge molens gebouwd, waarvan er ook een in de tuin pronkte. Daarnaast heb ik de kerk van Stad aan het Haringvliet vrij groot nagebouwd, compleet met interieur en niet te vergeten, poppenhuizen en bolderkarren voor de kleinkinderen. Ik had daar echt enorm veel plezier in. Tijdens de Stadse dagen, die in het verleden weleens werden gehouden, stalde ik alles uit om te laten zien. Dat was altijd erg leuk en gezellig".

Miniatuurbouw
Vier jaar geleden betrokken Jan en Corrie hun appartement in wooncomplex 'het Stadshuus' aan de Beneden Molendijk. "Een prachtig plekje", verzekert Jan, "maar ik maakte me wel een beetje zorgen om mijn hobby. Daar is hier immers geen ruimte voor en ik viel eigenlijk een beetje in een gat. Zo kwam ik op het idee om miniatuurbouw te gaan doen. Inmiddels heb ik al aardig wat nagebouwd. Vooral allerlei molens. Van watermolen, tot korenmolen tot houtzaagmolen, maar ook molens, die hier op het eiland staan. Daarnaast ben ik me gaan toeleggen op het namaken van gebouwen. Zo heb ik de raadhuizen van Middelharnis en Ooltgensplaat nagebouwd, maar ook de kerken van Ouddorp, Ooltgensplaat en Stad aan het Haringvliet. En niet te vergeten, ons huidige stekkie, het Stadshuus. Compleet met trappenhuis". Bij de collectie staat ook de watertoren van Zuidzijde. "Met de koperen kop", benadrukt Jan, "precies zoals hij in mijn jeugdjaren was, toen ik daar nog vlakbij woonde. Tegenwoordig is die blauwgroen, maar dat vind ik toch wat minder mooi."

Geduldig karweitje
De bouwtekeningen maakt Jan helemaal zelf. "Meestal maak ik gebruik van de boekjes 'uit vroeger tijden'",legt hij uit. "Kijk nou deze van het raadhuis in Ooltgensplaat. De foto is niet rechtvoor genomen, maar een beetje vanuit een hoek. Dan ga ik dus zelf berekenen en inschatten wat de afstanden tussen bijvoorbeeld ramen en deuren zijn. Aan de hand daarvan probeer ik het gebouw zo goed mogelijk op schaal na te maken. Een precies en geduldig karweitje, wat aardig wat tijd kost, maar ik ben erg tevreden over het resultaat. De molens maak ik meestal uit het hoofd, hoewel het wel allemaal bestaande molens zijn. Mijn nieuwste project is het oude gemeentehuis hier in het dorp. Nee ook niet zoals het nu is, maar zoals die vroeger was en weer vanaf een oude foto. De voorgevel is bijna klaar, nu de rest nog. En dan is er straks weer een item klaar om uit te stallen".

Inspireren
Jan hoopt met dit verhaal in de krant andere mensen te inspireren om zich toe te leggen op houtmodelbouw. "Het is een betaalbare hobby, waarvoor je geen grote ruimte nodig hebt", zegt hij daarover. "Wat je nodig hebt is een elektrische figuurzaag, een boortolletje, wat plaatwerk uit de bouwmarkt en een likje verf. Wel moet je een beetje handig zijn en wat geduld hebben en het belangrijkste, je moet er plezier in hebben". Voor Jan geldt dat zeker. "Ik doe het echt voor mezelf en al helemaal niet voor de verkoop. Alles blijft gewoon hier. Wel zou ik het leuk vinden om een keer te exposeren, zodat ook andere mensen kunnen zien wat ik heb gemaakt. Misschien een keer hier in het koffiezaaltje beneden. Of als er verenigingen of organisaties zijn die een hobbybeurs of iets dergelijk organiseren, dan mogen ze zeker contact met me opnemen om er bij te zijn. Ook mensen die belangstelling hebben voor deze hobby mogen me bellen voor meer informatie. Geen enkel probleem." Het telefoonnummer van Jan van der Welle is 0187-611345