De Rumptstadfabriek werd in 1936 door de gebroeders A.J. en P. van Rumpt uit Stad aan ’t Haringvliet opgericht en begon na de oorlog ploegen te maken en daar was veel vraag naar.
Er volgde uitbreiding op uitbreiding en op het hoogtepunt werkten er 120 mensen op de fabriek aan de Lieve Vrouwepoldersedijk. Een groot deel van het personeel woonde op Stad, want de fabriek zorgde in die tijd van woningnood voor huisvesting als je er kwam werken. De ploegen werden over de gehele wereld verkocht en ontwikkelden zich mee met de markt. Zo werden de ploegen steeds groter en breder, en kwam er voor ontwikkelingslanden een simpele ossenploeg die geen onderhoud nodig had.
De gedoneerde tweeschaarploeg.
Nu de fabriek verkocht is en er revolutionaire wiedmachines gemaakt worden, is er geen plaats meer voor het maken van de gele Rumptstadploeg, die vele prijzen heeft gewonnen. Omdat de ploeg zo’n belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van ons dorp vroegen een aantal bewoners zich af of het niet leuk zou zijn om in het dorp als aandenken een originele ploeg op een sokkel te plaatsen. Waarom hoort Philips onlosmakelijk bij Eindhoven en Rumptstad niet bij ons dorp? Een enthousiaste bewoner schonk voor dit doel al een oude tweeschaarploeg en men ging in overleg met de gemeente en het Stadsoverleg.
De gemeente wilde graag meewerken maar wees op de veiligheid en adviseerde de ploeg zo te plaatsen dat er geen kinderen op zouden klimmen en vond ook dat de bewoners om een brede acceptatie te krijgen inspraak zouden moeten hebben over dit aandenken en over de locatie. Het Stadsoverleg vroeg een groepje bewoners de plannen verder uit te werken, met een begroting te komen en te zoeken naar sponsoren. Het zou in een dorpsvergadering gepresenteerd kunnen worden maar de corona-regels maken dat moeilijk en daarom nu een aantal mogelijkheden uit de werkgroep maar ook een oproep aan de bewoners om mee te denken.
Voorstel 1:
We conserveren de gekregen ploeg en plaatsen die op een betonnen plaat in het grasveld tussen het Weeghuisje en de herberg en bouwen er een glazen kast omheen. In het glas kan een gedicht van de ontwerper Piet van Rumpt gegraveerd worden en op een dukdalf komt net als op de andere dukdalven op de Kaai een verhaal. Kosten minimaal €&nspb;20.000 om het hufterproof te maken. Het ligt op de fietsroute door het dorp en is dus ook leuk voor de toeristen. De vraag is hoe de bewoners aan de overkant van de straat er tegenover staan. Dit plan zou ook op het grasveld naast de kerk of op het pleintje in de Nieuwstraat gerealiseerd kunnen worden.
Voorstel 2:
Op de lege plek tussen de haven en het Weeghuisje, waar ooit een speeltoestel gepland was, bouwen we een brede sokkel van twee meter hoog met daar aan vast panelen met de geschiedenis van de ploegenfabriek en verhalen en foto’s van oud-werknemers. Daarop komt onbeschermd de ploeg verankerd te staan. Dat lijkt misschien erg massaal, maar het is wel weer een attractie voor toeristen.
Voorstel 3:
Omdat de directie van Rumptstad altijd veel aandacht had voor het sociale en culturele leven op het dorp, lijkt enkel een monument voor de fabriek niet passend bij hun visie. Daarom zou de ploeg beter geïntegreerd kunnen worden in het nieuw te bouwen Overtrefpunt, waarin de scholen, het verenigingsgebouw en de gymzaal samen moeten worden gehuisvest. We denken dan aan een centrale ruimte, liefst van buiten ook te bekijken waarin de ploeg achter glas staat maar waarin ook een groot beeldscherm hangt waarop met moderne media technieken tal van zaken gepresenteerd kunnen worden. Niet alleen een verhaal met foto’s van de fabriek maar ook andere zaken uit het dorp zoals oude foto’s, historische verhalen, interviews maar ook actueel nieuws en belangrijke mededelingen. Kunst van jonge en oude inwoners, gedichten enz. Een digitaal dorpsmuseum met de ploeg als verbinding.
Omdat er nog weinig zeker is zijn we nog niet erg actief bezig met sponsoring, maar hebben wel al € 5.000 toegezegd gekregen.
Gaarne uw reacties naar:
Herman Maas
Molendijk 4