StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Leen den Dominee is de bijnaam van Leen van Biert die is geboren op 24/11/1927 in Zevenster.
Den Dominee, Niet geschollen
Leen van Biert jong
Leen van Biert als jongetje op de stee van Braber

Leen van Biert werd 24/11/1927 in de Zevenster geboren. Zijn vader werkte bij Lieven Braber op de boerderij aan 't Vlot en op de kaai was het toen altijd erg bedrijvig met het laden en lossen van de schepen. Daarnaast was de kaai met zijn twee cafe's het ontmoetingspunt van het dorp. Ook toen werd er "gekaaid" zoals nu nog steeds een klein groepje mannen doet; men wisselt de nieuwtjes uit en maakt wat grappen. Toen de kaaiende mannen aan kleine Leen vroegen hoe er werd gebeden in hun kerk van de Gereformeerde Gemeente zei hij dat hij dat niet mocht voordoen van zijn vader. Toen iemand hem echter een cent bood ging hij door de knieën en gaf een prachtig verslag. Zoals door het boek Bartje de zin "ik bid niet voor bruine bonen" ontstond kwam er op Stad de uitdrukking "bidden voor een cent" en werd Leen veel gevraagd en deed het zo goed dat hij de bijnaam 'Den Dominee" kreeg.

In de tijd dat Leen trouwde met Coby van Sevenhuijsen was de woningnood erg groot en woonde men vaak nog bij anderen in en moesten ze vaak verhuizen. Toen ze weer een keer een huis uit moesten en ze met hun jonge gezin alleen nog bij Leen's ouderlijk huis in konden regelde dokter Bouman dat ze in de pastorie onderdak kregen en woonde den Dominee dus in een echte pastorie. Coby vertelde me dat toen er een nieuwe Gereformeerde predikant kwam en die hoorde dat den Dominee in de pastorie woonde belde hij aan bij Leen om kennis te maken met zijn collega. Wat hebben ze er toen om gelachen.

Leen werkte eerst ook bij Braber maar omdat zijn ogen erg achteruit gingen moest hij dat werk opgeven. Na wat omzwervingen kwamen ze in de W. van Wittenhorststraat op nr 1 wonen. Leen overleed daar op 22/11/1985 en zijn vrouw Coby verhuisde enkele jaren geleden naar de Isaac da Costastraat 66 in Sommelsdijk dichtbij haar jongste zoon Aart.