Koosje Mol is de bijnaam van Koos Melaard (1912-1998) en hij haalde molshopen weg als terreinknecht en kon zelfs mollen met zijn blote handen vangen.
Koosje Mol, Niet geschollen

Koos Melaard (1912-1998) was geen goede voetballer en deed eigenlijk alleen mee met het jaarlijkse gekostumeerde voetbal bij SNS. Hij hield wel van deze sport en ging vaak bij Gerrit Smits achterop de motor naar thuiswedstrijden van Feijenoord. Hij werd terreinknecht bij SNS en deed dat heel precies; het veld werd vaak (dinsdag, donderdag na het trainen en zaterdag voor de wedstrijd) gereefd (=geharkt) en oneffenheden zoals molshopen werden met zijn korte armpjes weggewerkt. Vanwege dit gebaar en het feit dat hij mollen met zijn blote handen kon vangen leverde hem de bijnaam mol op. Toen hij bij Hans Huizer op het land werkte met zijn zonen moesten ze van hem bij het wieden de grasplantjes bewaren om het veld van SNS voor het doel aan te vullen en bij regenachtig weer mocht een ploeg na de wedstrijd pas van het veld als ze de losse pollen weer aangetrapt hadden. Je ziet dit nu nog alleen op TV bij polo-wedstrijden.

Samen met o.a. Jaas van Rumpt (oprichter Rumptstad), Jaap Braber (later huisarts in Dreischor), vrachtwagenchauffeur de Wachter (uit de schippersfamilie), Johan Mulder (de oom van Mel Dale) en Jan v/d Meeberg (zijn vader was de bakker die door Teun Nipius werd opgevolgd) vormde hij "de vreters van Stad", een kwajongensgroep die eetwedstrijden hielden. Een boterletter van een pond per persoon tijdens een rondje Voorstraat-Vrouwtjesweg was heel gewoon en een keer lieten ze bakker Braber 28 "macrone-koeken" per persoon bakken. Koos stopte na 17 koeken maar Jaas van Rumpt at er 21.
Koos kon erg hard lopen, vooral achter de ouderwetse "zaaimachien" op het land.Hij deed bijna zijn hele leven met dezelfde fiets en kwam soms hard de Voorstraat in na het kaaien: een keer vergat hij te remmen en reed met fiets en al het huis binnen.

Hij trouwde met Lena van der Valk (die nog in de Samaritaan verpleegd wordt) maar bleef in zijn geboortehuis op Voorstraat 22 wonen nadat het zo verbouwd was dat er 2 gezinnen konden wonen.

Zijn kinderen:

 • Adrie trouwde met Ina de Vos en woont in Middelburg; 3 kinderen
 • Atie trouwde met Leen Breeman en woont in Den Bommel; 3 kinderen
 • Annie trouwde met Jan Dupree en woont in Melissant; 2 zonen
 • Wout nam de bijnaam van zijn vader over en heeft vele beeldjes van mollen in zijn huis en tuin in de Halfwassenaerstraat. Hij heeft een zoon: de nieuwe Koosje Mol, getrouwd met Margriet Hoekman en 2 kleinkinderen: William en Celine
 • Jannie trouwde met Kees Grootenboer en woont in de A.van Puttenstraat. Zij hebben Liset en Niels
 • Frans trouwde met Nelly van der Sluis en woont in de B.van Brienenstraat en runt met zoon en schoonzoon een parketbedrijf. Zij hebben Suzan (getrouwd met Laurens Maliepaard en wonend op de Molendijk), Linda en Arco.
 • Han trouwde met Elly Keyzer en heeft 3 kinderen
 • Over zijn broers en zusters zullen we vertellen als de Smikkel aan de beurt is.

  Koos Melaard Wout Melaard Koos Melaard
  Koos Melaard Wout Melaard Koos Melaard
Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD