De Vente is de bijnaam van Frans van der Valk, vernoemd naar voetballer Leen Vente.
De Vente, Niet geschollen

Ook in de dertiger jaren was voetbal erg belangrijk hier op het dorp en toen Nederland in 1934 voor het eerst naar de wereldkampioenschappen ging was er een echte Oranjekoorts en werden de spelers op handen gedragen. De namen van sommige spelers vinden we terug in de bijnamen op het dorp. Aren Arensman, zoon van de kneu werd als keeper vernoemd naar Bep Bakhuys en Frans van der Valk naar Leen Vente.
Leen Vente speelde eerst bij Neptunus maar ging in 1934 over naar Feijenoord en opende op 27 maart 1937 met de burgemeester het nieuwe Feijenoordstadion. Hij maakte 65 goals in 82 competitiewedstrijden en speelde 21 interlands.

We zongen:
We gaan naar Rome, we gaan naar Rome
En Vente neemt zijn kanjers mee
We gaan naar Rome, we gaan naar Rome
Bep Bakhuys doel beschermt voor twee
En Mijnders, Wels, van Heel en Smit
Die roepen om de beurt: Hij zit!
Als ferme jongens, als beste jongens
Hollandse jongens, van Jan de Wit

Bep Bakhuys trapt, een ren van Wels
Voor ’t doel zweeft reeds de bal
Van Mijnders, door naar Smit, dan Vente
En plots een doffe knal
’t Vijandelijk net dat trilt
Dat gaat zo keer op keer
Als Holland dat niet wint
Eet ik geen macaroni meer.

Helaas werden we in Milaan, ondanks een goals van Vente, in de voorronde tegen Zwitserland met 2-3 uitgeschakeld en zongen: we gaan naar Rome, maar zijn niet verder dan Milaan gekome.

Frans van der Valk was een zoon van Wout van der Valk en Arendje Melaard. Hij had twee oudere zussen, Jannetje die jong overleed en Lena die met Koos Melaard (Koosje Mol) trouwde en nu nog in de Samaritaan verpleegd wordt. (zie verder bij Koosje Mol) Hij had een jongere broer Jaap die met Sjanie Krijtenberg uit Sommelsdijk trouwde (kinderen: Wout en Joke). Jaap woonde naast zijn ouders in de Voorstraat tegenover bakkerij Silvius en is jong overleden. Doris van Biert van de post ging later in zijn huis wonen.

Frans en Debora van der Valk
Frans van der Valk verloofd met Debora Dalemans

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en moest Willemstad evacueren en kwam Debora Dalemans met haar familie met de boot naar Den Bommel en vandaar met een vrachtauto naar de Christelijke school op Stad en vond uiteindelijk met haar zus onderdak bij Leen van Splunter op de Achterdijk. Ze ging wandelen op de Zeedijk en ontmoette daar Gerrit Braber (Brilletje) en Frans (Vente). Ze vond een baantje bij Cor Goumare (Cor Jet) en Nely Mijs maar kon daar niet slapen en mocht daarom bij de familie van der Valk inwonen.

Na 5-6 jaar verkering trouwde ze met Frans en ging in het slop in de Nieuwstraat bij bakker Koppenaal wonen naast Arie Bouman en Kees Knape met zijn houten been (de opa van Annie Braber-Knape). Het huisje was klein en ze sliepen in de bedstee en tijdens de 3 bevallingen moest ze van de dokter en Mina Knoop, de baakster dwars op bed liggen.

Kinderen:

  • Arendje (Atie) werd in 1944 geboren en trouwde met Koos Verwoerd en hadden later een kruidenierswinkel in Ooltgensplaat. Kinderen:
    • Johanna (Anneke) 25/3/67 trouwde met Jan Bartels
    • Frans Wouter 3/4/1968 trouwde met Dian Verraes en kreeg Jordi, Jannes en Jelle
    • Wouter Frans 1/2/1971 trouwde Dorien Hultermans en kreeg 18/4/2005 Niels
    • Debora Ingena (Inge) 26/8/72 woont samen met Wilco Klik in Ooltgensplaat
  • Coby woont samen met Ruud Voster in de Oranjelaan 35
  • Wouter trouwde met Liesbeth de Blok

Toen de Zweedsestraat gebouwd werd gingen ze naar Zweedsestraat 8. Frans werkte eerst bij commisionair Peekstok op de Kaai en later bij de Koni in Oud-Beijerland. Na zijn overlijden woonde Debora nog een tijdje op Stad maar woont nu met veel plezier in de Goede Ree.

Vragen, adverteren of iets te melden aan StadsWeb?

Het StadsOverleg zoekt nieuwe leden! StadsOverleg is er voor en door Stadtenaren

Heb je interesse in deelname aan Stadse101, of heb je suggesties voor het organiseren van activiteiten?

Uitgelicht

Sinterklaas

Op 23 november 2024 kwam Sinterklaas weer in de haven van Stad aan 't Haringvliet aan.

Anniek Zadelhoff heeft prachtige foto's van de intocht gemaakt. Deze zijn hier terug te vinden: Gallery Sinterklaas Stad.

Er zijn ook nog enkele andere foto's van de intocht terug te vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD