StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
In de rubriek niet geschollen deze keer badmeester 'ome Willum'. Bij de oudere Stadtenaar een welbekende persoon die in de zomermaanden altijd op het gors te vinden was.
De Badmeester, Niet geschollen

Willem van Nierop werd op 2 augustus 1875 op Stad geboren als zesde kind van Cornelis Jacobus van Nierop en Maria Cornelia Braber. Hij is zijn hele leven vrijgezel gebleven.

Willem begon zijn werkzame leven als knecht van bakker Braber (de opa van de laatste bakker Braber). Hij had kost en inwoning en kon daardoor goed sparen. Zijn legerboekje meldt zijn indeling als loteling op 5 maart 1895 bij de 37e compagnie Landweer-Vesting-Artillerie als kanonnier. Op 30 juni 1896 ging hij met groot verlof maar werd tot 1908 regelmatig volgens hetzelfde boekje weer opgeroepen. Prachtig is de inventarislijst van de spullen die hij mee naar huis nam. Hij probeerde zijn geluk aan de overkant in Steenwijk maar toen hij een bakkerij in Den Bommel kon kopen was hij snel weer terug op het eiland. De zaken in Den Bommel gingen goed maar helaas kreeg hij forse astma van zijn werk en moest de zaak van de hand doen.

Willem gebruikte de opbrengst van de verkoop en zijn spaargeld voor het kopen van een lijfrente en kreeg vanwege zijn slechte gezondheid en korte levensverwachting een hoge uitkering. Aldus begon hij dus rond zijn 30ste te rentenieren en heeft dat tot zijn 91ste, ondanks zijn benauwdheden, vol gehouden. Vanwege de frisse lucht was hij veel op het gors en hoewel hij zelf de zwemkunst niet machtig was gaf hij toch zwemles aan de jeugd en hield alles in de gaten. Was het warm dan stroopte hij boven en onderbroek op en ging pootje baden. Veel kinderen mochten van hun ouders alleen naar het gors als 'ome Willum' er was.
Hij heeft zijn bijnaam "de Badmeester" veel eer aangedaan en overleed 10 november 1966, het jaar dat Stad opging in de gemeente Middelharnis.

inventarislijst