StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Deze keer ging Ria Arensman op bezoek bij Rita Maliepaard-Baas, beter bekend als gewoon Rita Baas. Twee jaar geleden kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor al haar werk voor ons dorp.

Door Ria Arensman

Rita werd in 1935 geboren op Rozenburg als oudste van 10 kinderen, na Rita en een vroeg overleden kindje Jaap, Klaas (woont op 't fort in Ooltgensplaat), Marrie, Ada (was verpleegster en woonde tijdelijk op Stad voordat ze naar Middelharnis ging), Hennie Zuijdijk (woont in de Halfwassenaerstraat), Jannie (woont voor in de Jan van Heenvlietstraat), Leo en Piet.

Vader Baas werkte op Rozenburg al op een veeteeltbedrijf. Het gezin verhuisde in 1941 naar Hazerswoude, waar Rita haar lagere schooltijd had: ze moest dagelijks eerst 10 minuten varen en dan een uur lopen om op school te komen. Later verhuisden ze naar Uithoorn en woonden in een klein huisje. In februari 1953 stond er een advertentie in "de Boerderij", waarin een bedrijfsleider gevraagd werd voor een veebedrijf te Stad aan't Haringvliet. De eigenaar was E. Prosman,( de vader van Kees Prosman) die bij Gouda ook een rietbedrijf had. Vader baas solliciteerde en werd aangenomen en in april 1953 verhuisde het gezin naar Stad. Het was een hele onderneming want alle wegen en dijken waren nog niet hersteld van de ramp.

De eigenaar had twee woningen aan de Achterdijk en in een er van kon het gezin Baas wonen. Nu woont daat Jaap Mackloet op nr 22. Er naast woonde toen Wout Slob en Kees Prosman en nu de familie Goosens. Het was hard werken. Rita, Jaap en Klaas moesten al om 5.00 uur aan den arbeid; Rita moest 11 koeien verzorgen, dus melken, melkbussen schuren en koper poetsen.

Toen de jongens in dienst moesten was de familie Baas uitgewerkt bij Prosman en ging het baantje over naar de familie de Bruijn uit Giesenburg. Vader Baas kon werk krijgen bij Aren-Lies Soldaat (de vader van Leen )en ze kochten in 1956 een huis in de Oranjelaan. Rita ging werken bij mevrouw Le Comte in Sommelsdijk, waarvan dochter Corrie later trouwde met Jaas van Rumpt van het transportbedrijf. Rita ging ook naar de zang en de meisjesvereniging.

In november 1953 was er een duivententoonstelling in de gymzaal van de openbare school (het Trefpunt was er nog niet) en daar liep Rita Kees Maliepaard tegen het lijf. Hij werkte bij Rumptstad en in het voorjaar 1957 zijn ze getrouwd en vierden feest in de gymzaal waar het allemaal begonnen was. Ze gingen wonen in een houten huisje op het terrein van Rumptstad en Rita ging werken bij mevrouw van Rumpt-Trommel. In 1959 werd Ineke en in 1961 Marjan geboren.

In 1964 verhuisden ze naar de Nieuwstraat 51. Rita heeft nog jaren de kantine van van Rumpt-Transport schoon gehouden en deed veel in het verenigings leven. Zo was ze bestuurslid van de zangvereniging, de vrouwenvereniging, Stichting Dorpsgemeenschap, woonvoorziening Sjaloom en was ze verhuurster van het Trefpunt. Verder was ze ouderling van de Gereformeerde Kerk, vrijwilligster en werkte bij zwager Hans in de melkzaak en in de A-markt (de voorganger van de E-markt) Twee jaar geleden kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor al haar werk voor ons dorp. Ook nu doet ze nog vrijwilligerswerk.