Het is een heerlijke lichte ruimte die ik binnenstap op de hoek van het Stadshuus. Bianca van Burg heeft de deur wagenwijd open. In haar okergele trui straalt ze warmte uit. “Kom zitten, wil je aan tafel bij het raam of ploffen we op de bank?”

Hoewel de laatste er uitnodigend uitziet, kiezen we voor een kop thee aan de houten tafel. “Wat een fijne ruimte zeg? Je bent zeker wel trots?” “Ja “, zegt ze stralend. “Het is altijd moeilijk te bepalen wanneer je de stap zet, maar dit voelt goed.” Steeds meer jongeren zitten op ons eiland in de knel en daar helpen de enorme wachtlijsten van de GGZ niet bij. Voor Bianca reden om VLOED te starten. Een laagdrempelige praktijk in kind- en jongerencoaching.

“Ik werkte jaren voor het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) waar ik van alles deed op het gebied van jeugdgezondheidszorg. Ik gaf voorlichting op het Voortgezet Onderwijs (VO) en hielp gezinnen als jeugdverpleegkundige. Na mijn POST HBO opleiding tot kind- en jongerencoach zet ik nu de stap om voor mijzelf te starten.“ VLOED is gevestigd, op een centrale plek op het dorp naast de praktijk van Huisarts Joost van der Putte. Gemakkelijk toegankelijk, met voldoende parkeergelegenheid. “Even heb ik nog getwijfeld om me te vestigen in Middelharnis; dichtbij de scholen, maar voor de jongeren die ik help, is dit een stuk anoniemer.”

Bianco van Burg

Sip? Winterdip?
Deze donkere dagen aan het einde van het jaar zijn de momenten dat jongeren zich eenzaam kunnen voelen. Het is druk op school, er zijn feestjes en ‘verplichte’ familiebijeenkomsten. Op de site over-vloed.nl staan allerlei dingen waar jongeren mee kampen: Ik ben lelijk. Dat lukt mij nooit. Niemand ziet mij.
Bianca heeft al vele jongeren geholpen. “De tienerjaren zijn een rollercoaster. Er gebeurt zoveel. In je lijf, in je hoofd. Het is een heel dynamische tijd. Over een paar maanden staan de examens ook weer voor de deur. Belangrijk voor tieners met faalangst of stress dat zij snel helder hebben wat er met hen aan de hand is. Waarom voel ik mij zo? Wat wil ik? Wat kan ik er zelf aan doen?”

Voor jou
Als gediplomeerd kind- en jongerencoach kan Bianca er meteen voor je zijn. “De problemen bij jongeren kunnen echt rap boven het hoofd groeien. Ze zijn faalangstig durven niet meer naar school. Ze verliezen het contact met hun vrienden. Dan wil je niet maanden wachten. Dit is de fase waarin kinderen hun identiteit vormen, de basis voor de rest van hun leven. Als deze ontwikkeling door wachtlijsten stil komt te staan of zelfs afneemt, vind ik dat heel kwalijk. Afhankelijk van je hulpvraag, kun je bij mij binnen een week ‘op de bank’. En als het nodig is, kan het zelfs binnen een uur.”

En je ouders
“Soms zit je als ouder ook met je handen in het haar. Stabiliteit in het gezin is van groot belang. Ik praat graag met je over de thuissituatie en geef advies. Als coach kijk ik systemisch. Hoe is het gezin waarin het kind opgroeit? Welke dingen spelen er? Wat is het gezinsmotto? Vooraf stem ik met kind en ouder afzonderlijk af wat ik mag delen. Ouders kunnen op deze manier met al hun vragen bij mij terecht. Ik ben hun baken en die van het kind.”

Op maat
“Iemand die met coaching uit de voeten kan, hoeft niet naar een therapeut. Coaching is in tegenstelling tot psychotherapie vaak een kortdurend traject. Ik ben als zelfstandige niet afhankelijk van doorverwijzingen of intakeprocedures. Ik pas mijn werkwijze aan op dat wat de jongere nodig heeft. Ouders en jongeren vinden het fijn om bij mij even aan de bureaucratie van het systeem te ontsnappen.” Naast de sessies in de praktijk gaat Bianca ook mee naar scholen als het mis gaat met de jongere. “Spijbelen, cijfers die zakken, het zijn vaak duidelijke signalen."

Korte lijnen
Bianca zet alles op alles om te zorgen dat het beter gaat. “Samen met school kijken we wat nodig is om uitval te voorkomen. Dit is bij ieder kind anders. Waar het ene kind is geholpen door verdere begeleiding te krijgen op school, heeft de ander juist even afstand nodig. Die puzzel moet je steeds opnieuw leggen. Soms is er in plaats van coaching therapie nodig, bijvoorbeeld EMDR. Ik mag geen diagnostiek doen. Is dit wel nodig, schakel ik een van mijn partners in. Zij pakken dit stukje dan op. Alles om ervoor te zorgen dat jij verder kunt. Ik ben ervan overtuigd dat we door deze manier van samenwerken niet alleen de nodige tijd, maar ook kosten besparen.”

Uit je hoofd
VLOED werkt samen met huisartsen, voedingsdeskundigen en zelfs een bokscoach. “Als je bij mij komt kletsen we aan het begin en eind met elkaar over hoe het met je gaat. Daartussen gaan we aan de slag met je lijf. Dit kunnen creatieve werkvormen zijn als tekenen en schilderen. Als je boos bent, legen we je emmer en leren we je hoe dit een volgende keer ook met woorden kan. Ben je bang om je te uiten? Dan helpen we je te gillen, te stompen in een kussen of hard te gooien met een bal. Doordat je lijfelijk bezig bent, ga je uit je hoofd. Ik denk dat we in deze tijd soms wel eens vergeten hoe gewoon het is om vanuit je emotie te reageren. Kinderen hebben het in mijn optiek nodig om soms lekker te schreeuwen. Ook als dat plat op hun buik in de Albert Heijn is en jou helemaal niet uitkomt”, lacht ze.

In het hart
“Als ik zie dat de kinderen weer meer overzicht krijgen en hun eigen kracht herontdekken, ben ik trots. Zelf zijn ze dit niet altijd. Daarom geef ik vaak iets tastbaars mee, wat ze elke dag herinnert aan hoe krachtig ze eigenlijk zijn. Bij het zien groeien van het zelfvertrouwen, maakt mijn hart een sprongetje. Het blijft elke keer bijzonder om daar deelgenoot van te mogen zijn.“

Hulp nodig? Kijk op over-vloed.nl of bel de VLOED-lijn 06 - 39863528

Sterke vrouwen van Stad
Dit interview is onderdeel van een reeks over sterke vrouwen van Stad. Er zijn op Stad veel vrouwelijke ondernemers. Eenpitters die stuk voor stuk uitblinken op hun vakgebied. Vrouwen die het gewoon vinden om vele ballen tegelijk in de lucht houden. Die vaak naast werk en gezin zich ook nog inzetten voor de leefbaarheid van het dorp. We stellen ze graag aan je voor in: Sterke vrouwen van Stad. Er volgen in de komende maanden nog meer interviews van interessante vrouwelijke ondernemers.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD