Foto’s, onze telefoon staat er vol mee. Selfies en vakantiekiekjes, we schieten erop los. Heel anders dan Anniek van Zadelhoff. Zij neemt juist uitgebreid de tijd voor het perfecte plaatje.

Haar studio in ’t Stadshuus is een oase van rust met hier en daar een kleurexplosie. “Fotograferen lijkt zo zen”, zegt ze, “maar het is eigenlijk heel hard werken.“

Anniek van Zadelhoff en Airen
Foto: Anniek van Zadelhoff

Nog maar 1 jaar geleden is ze voor zichzelf begonnen. Je zou het niet zeggen, als je haar compleet met camera’s om haar nek en belichting onder haar arm, ziet gaan. Ze noemt zichzelf een ninja op feesten en partijen, deze fotograaf met gezonde dosis zelfspot, onzichtbaar voor de bezoeker. Gelukkig mag ik haar tijdens dit interview aankijken zonder lens op mij gericht. Dat vindt ze zelf wel wat spannend. “Ik ben niet zo goed hoor in al die vragen”, verontschuldigd ze zich.

Wie heeft er nu een schommel in z’n studio?
Ik begin daarom met afleiden, net als zij met de peuters en kleuters doet die bij haar op de foto gaan. Haar even los van de vragen laten komen, is niet heel moeilijk in een studio met een schommel en een rek vol kleurige kostuums. “Hoe noemde je dat ook alweer Anniek?” Ik wijs naar jurken in alle maten met glit en glam. “O, mijn soundmixshow hoek.” Geweldig. En voor de generatie die hier geen actieve herinnering aan heeft, denk maar dress up 3.0.

Raak zoek in de soundmixhoek
“Voor kinderen is een shoot, vaak echt een feestje. Als ze het toch spannend vinden, dan mogen ze eerst mij op de foto zetten. Ik houd zelf heel erg van kleur. Niet alleen in kleding trouwens. Mijn achtergronden heb ik in alle kleuren van de regenboog. Net als mijn licht. Ik ben een vrij technische fotograaf. Met licht spelen vind ik supertof. Het is leuk om te experimenteren met mijn omvormers die op een eigen manier licht verspreiden. Naast flitsers maak ik ook gebruik van energie zuinige ledlampen. Die kan ik op allerlei kleuren instellen. Weer een andere invalshoek zijn kleurengels. Daarmee maak ik de hele studio in een keer bijvoorbeeld paars. De foto’s die je dan krijgt, echt te gek!”

Mensen zijn zo mooi
Op de foto gaan is voor veel mensen heel kwetsbaar. “Ik stel iemand snel op z’n gemak, ben heel grappig al zeg ik het zelf. Al lukt dit niet altijd. Sommige mensen hebben een moeilijke periode achter de rug, dat ontlaad zich door de lens. Dan krijg ik kippenvel en pinken we samen een traantje weg. Vaak laat ik tijdens de sessie meteen al wat beelden zien, dat maakt mensen trots op zichzelf. Er bestaat geen goede of slechte kant. Ik fotografeer mensen altijd van verschillende hoeken en hoogtes; ren van links naar rechts om iedereen te laten zien hoe mooi ze zijn.“ Ze vertelt: “Ik vind het leuk om echt mensen te helpen met natuurlijk uitziende poses. Gestyld kun je zulke verrassende portretten maken. Mensen echt vastleggen zoals ze zijn, is zo waardevol. Niet alleen je kinderen, ook je ouders of jijzelf. Alle leeftijden zijn bij mij welkom. Met mannen heb ik nog niet veel ervaring, terwijl juist die koppen zo interessant zijn. Dus bij deze”, lacht ze, “nee hoor, alleen komen als je dit zelf wilt.” Dan wat serieuzer: “ Oudere mensen zijn zo mooi en wij zien ze vaak alleen maar op de verjaardag foto’s terug…’kijk oma aan de appeltaart’. Ik heb ervaren hoe belangrijk een waardige foto is op de momenten dat ze er niet meer zijn. Een idee waar ik mee speel als het gaat om ouderen, is hen te fotograferen met een spiegel. Daarin plaats ik een foto van hun jongere zelf. Zo vertelt de foto hun levensverhaal. Prachtig toch?“

Het mag wel een beetje gek
Anniek maakt naast studiofoto’s ook op locatie werk van haar passie. “Ik ben goed in evenementen op de foto zetten. Super spontane kiekjes als bij DRIJF en DUIK in Stad, de modeshow van GOED voor GOED en bij het feestje van SOLAES. Voor deze laatste heb ik foto’s van hun nieuwe pand gemaakt als sneak peak voor op de socials en site. Ik heb ook de kindjes van de peuterspeelzalen op de foto gezet. Dan neem ik heel mijn trukendoos en scheetkussen mee. Ook stond ik laatst nog op de Beroepscampus om wethouders en ondernemers te portretteren in hun samenwerking. Ik moest even slikken, hoe dat te doen. Uiteindelijk stonden ze des Annieks met elkaar op een oefendak dakpannen door te geven. Bij mij mag het graag een beetje gek.”

Op m’n plek
“Toen ik mijn baan opzei om volledig voor het fotograferen te gaan, had ik niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Ik werkte 21 en nu soms wel 80 uur per week. Toch zou ik niet anders meer willen. Hier kan ik alles van mijzelf in kwijt. Ook mijn eigen studio op mijn eigen dorp is een droom. Voorheen deed ik ook wel opdrachten bij mij in de huiskamer, maar dat was met een peuter die om je heen dartelt toch iets teveel uitdaging. Mijn eerste studio in Middelharnis was in een prachtig pand, alleen twee hoog. Ik bleef slepen als ik een shoot buiten de deur had. Nu zit ik op m’n plek en komt de oudste alleen even om een hoekje voor een snoepje. Ik heb een aparte kleedkamer, fijn voor mensen om zich klaar te maken. Er is ook veel aanloop. Shoots zijn op afspraak, maar als het licht brand, mag je altijd even kloppen hoor! “

Anniek van Zadelhoff maakt foto
Foto: Anniek van Zadelhoff

Speels meerluik met de fantasiebox
“Ik loop over van de ideeën. Deze januarimaand heb ik bewust vrij gehouden om van alles uit te werken. Zo is mijn fantasiebox bijna klaar. Een vak van 1.20 m bij 1.20m. M’n man, vader en schoonvader zijn heel handig, ze maken alles wat ik bedenk. Superlief. Kids kunnen er in staan en volwassenen in zitten. Ik kan er heel snel decors in wisselen. Met meerdere foto’s maak ik een speels luik, met interactie tussen jezelf op en in de boxen. Echt een grappig effect.”

Gifjes met je eigen kop erop
“Zal ik je een primeur geven? Binnenkort schiet ik een promo voor gepersonaliseerde gifjes. Ik heb tussen de bedrijven door een heel nieuw programma van Adobe mij eigen gemaakt. Voor bedrijven kan ik personeel fimen en om zetten in shorts (korte fimpjes) met een transparante achtergrond. Geweldig om te gebruiken op professionele socials, sites of bij presentaties. Door met verschillende rekwisieten te werken, als een fles bubbels, bloemen of een kerstboom, kun je ze bij allerlei gelegenheden inzetten. Denk aan de opening van een pand of lancering van een nieuw product. Dit wordt echt high end durf ik wel te zeggen.”

Meid wanneer heb je nog tijd; waarvoor leg jij je camera neer? “Om met m’n twee kindjes samen met m’n man dingen te beleven. Al zet ik die ook heel vaak op de foto, erg he? Gelukkig vinden ze dat nog steeds leuk. Bo heeft zelfs al haar eigen camera. Laatst had ze al haar knuffels en poppen in een hoekje gerangschikt en lag ze op d’r buik voor de perfecte hoek. Net als mama.”

Sterke vrouwen van Stad
Dit interview is onderdeel van een reeks over sterke vrouwen van Stad. Er zijn op Stad veel vrouwelijke ondernemers. Eénpitters die stuk voor stuk uitblinken op hun vakgebied. Vrouwen die het gewoon vinden om vele ballen tegelijk in de lucht houden. Die vaak naast werk en gezin zich ook nog inzetten voor de leefbaarheid van het dorp. We stellen ze graag aan je voor in: Sterke vrouwen van Stad.

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD