Deze week bezocht ik mevrouw Saarloos, beter bekend als Jo van Keulen, de weduwe van Cor Saarloos, de Pinda, niet geschollen. Ze woont in de Nieuwstraat.

Door Ria Arensman-v/d Boogert

Deze week bezocht ik mevrouw Saarloos, beter bekend als Jo van Keulen, de weduwe van Cor Saarloos, de Pinda, niet geschollen.

Jo werd op 23 oktober 1929 geboren in Gapinge, een klein dorpje in de gemeente Vrouwenpolder op Walcheren waar de opa van dokter Maas dominee geweest is. Ze heeft een tweelingzus Nel, die getrouwd was met Hans Maliepaard, de melkboer. Jo komt uit een gezin van zes kinderen. Toen de oudste op 3- jarige leeftijd verdronk werd de tweeling de oudste. Ze gingen in Gapinge naar de lagere school die uit slechts één lokaal bestond. In 1942 overleed haar vader op 39- jarige leeftijd. De tweeling was toen 12 jaar en moest meewerken om brood op de plank te krijgen. Voor schooltijd gingen ze koeien melken in de wei en een keer was het zo donker dat ze de plank over de sloot niet goed zagen; u begrijpt het wel ....... er zat kikkerdril in de emmers in plaats van melk.

In 1944 werd Walcheren gebombardeerd en kwamen grote delen van het eiland onder water te staan. Het gezin werd tijdelijk geëvacueerd naar Kloetinge. In 1948 hoorde haar moeder van een oom dat Kas van Gurp, melkboer op de Weel (het huisje waar later Aren Koningswoud en Kees Driesse woonden en nu Vollie Vroegindeweij) naar Canada ging emigreren en mevrouw Kaatje van Keulen- de Buck waagde de stap en vertrok met een kar met een hit ervoor naar Stad aan ’t Haringvliet om de melkzaak over te nemen.

Jo Saarloos-Van Keulen
Jo trouwde tegelijk met haar tweelingzus Nel op 30 juli 1954

Iedereen moest mee de kost verdienen en Jo werkte eerst als dienstbode in Dirksland bij de familie Kooman en later hier in het schoolhuis van de christelijke school bij meester Visser en vervolgens bij meester Copier. Ze ging naar de meisjesvereniging en in 1949 werd ze lid van het zangkoor, waar zus Nel toen al een jaar lid van was. In dat jaar ontmoette ze ook Cor Saarloos en de vlam sloeg over. Zus Nel had verkering met Hans Maliepaard (de broer van Kees de Hengst, man van Rita Baas) en de zussen besloten tegelijk te trouwen en wel op 30 juli 1954 op het gemeentehuis van Stad. Het feest was in de schuur op de Weel en die dag waren er veel mensen op de been want een dubbele bruiloft kwam niet vaak voor.

Het eerste jaar woonden ze in bij de ouders van Cor op de Voorstraat maar in 1955 was hun huis op Nieuwstraat 44 klaar en trokken ze er in. Cor werkte voor zichzelf met broer Iman. Ze hadden samen wat land om te bewerken. In 1958 werd Janneke geboren; ze is getrouwd met Hans Krijtenberg en woont in de Baron van Brienenstraat. In 1960 kwam Jan; hij trouwde met Annet du Pree en woont in de W.V. van Wittenhorststraat. In 1965 volgde Carina; ze was eerst schooljuffrouw op de Albert Schweitzer maar werkt nu al jaren als zendelinge in Mali.

Zus Nel nam in 1954 met Hans de melkzaak van moeder over en begon een winkel in de Voorstraat. Moeder heeft in haar Zeeuwse klederdracht tot 1986 nog meegewerkt in de zaak. Ook Jo heeft veel geholpen in de winkel. Vanwege slechte ogen ging moeder naar de Goede Ree, waar Jo haar 15 jaar lang bijna dagelijks heeft bezocht. Nu woont zus Nel in de Goede Ree en komt Jo er weer vaak.

Na 40 huwelijksjaren stierf Cor in 1994. Zwager Hans was het jaar daarvoor reeds overleden. Ook stopte ze na 55 jaar lidmaatschap met de zang.

De andere kinderen uit het gezin van Keulen: Jan trouwde met oud-stadtenaar Ko Wervers en woont in Stellendam, David is getrouwd met Gonnie Hagens en woont op Molendijk 58. Mien is getrouwd met Wim Diepenhorst en woont op Molendijk 68.

De avond is omgevlogen en ik ga zeker nog een keer terug al is het maar om de heerlijke, wereldberoemde eigengebakken koekjes van Jo van Keulen…

Stad aan 't Haringvliet

VOOR EN DOOR STADTENAEREN!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT OP STAD!

🡢

Uitgelicht

Ko Nientje

Veel dorpsgenoten hebben al foto’s gemaakt van Ko Nientje. Kijk hier op een wereldkaart waar Ko Nientje allemaal al is geweest.

Dit keer ligt Ko Nientje met een lading schroot uit Beverwijk in Jorf Lasfar, Marokko. Helaas mag Ko Nientje de wal niet op.

Alle foto's kunt u terug kunnen vinden in het fotoboek.

STAD MEER DAN DROAG BRÔÔD