StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb
Mocht u zich de afgelopen zomer hebben afgevraagd waarom er zoveel paarden langs de Lieve Vrouwepoldersedijk liepen, hier volgt het verhaal erachter.

Door Yvette Philippa

Mocht u zich de afgelopen zomer hebben afgevraagd waarom er zoveel paarden langs de Lieve Vrouwepoldersedijk liepen, hier volgt het verhaal erachter.

Een prachtig gezicht was het, als die Friezen elkaar achterna renden. Er stonden soms zelfs auto's stil op de dijk om er naar te kijken!

Sinds kort staat er aan de andere kant van de dijk een nieuwe grote schuur: het winterverblijf van de veulens/paarden! Er wordt nog een uitloop naar buiten gemaakt, zodat ze in en uit kunnen lopen en dus ook 's winters genoeg beweging krijgen.

Fokkers en handelaren kunnen hun veulens de eerste drie levensjaren onderbrengen bij de paardenopfok van Auke en Annet Hoekstra. Als een paard 2,5 à 3 jaar is, wordt het zadelmak gemaakt. Daarna, als ze er klaar voor zijn, gaan de paarden naar de nieuwe eigenaar. Het kan zijn dat het dier voor wedstrijden gebruikt gaat worden, het kan ook zijn dat het paard naar een liefhebber gaat. "Het is soms wel moeilijk om afscheid te nemen", vertelt Annet. "Je hecht je vaak toch aan zo’n dier. Maar dat weet je van tevoren!"

Een jaar of drie geleden is het eigenlijk al begonnen. Er kwam iemand langs die zei: "Ik kom volgende week een paar veulens brengen, kunnen jullie die grootbrengen?" "Het is toen iets anders gelopen, maar zo is het wel begonnen. Auke is met paarden grootgebracht. En doordat Yoni en Jelmer wedstrijden door het hele land doen, zitten we er middenin. We hebben ook een wachtlijst, maar alleen nog maar voor veulens."

Soms kregen ze wel eens oudere paarden, maar dat is lastig, want dat kost té veel tijd; dat doen ze nu niet meer. Het kost sowieso veel tijd. De veulens die gebracht worden zijn nog niks gewend. Als ze met z'n allen op het land lopen, en je moet er ééntje hebben, nou, zie die dan maar eens te pakken te krijgen. De paarden worden wel gesplitst, op leeftijd en geslacht bij elkaar gezet. Je kan ze niet zomaar met z'n allen op één weiland gooien! "Het totaal aantal paarden op dit moment? Een stuk of 80 à 90!"

Lopend door de nieuwe schuur keken we naar de etende veulens en paarden, die af en toe opkeken of aan ons snuffelden. Sommigen, die er al wat langer zijn, zijn tam en kunnen makkelijk geaaid worden. Anderen, veulens van dit jaar, zijn wat terughoudender. Maar het is een prachtig gezicht, al die paardenhoofden uit de stallen!

Voor wie nog wat meer wil lezen kan de site van Auke en Annet bezoeken: www.paardenopfokgo.nl.