Toerisme
Toerisme
Ook op toeristisch gebied heeft Stad aan 't Haringvliet heel wat te bieden. Bekijk hier de plattegrond en impressies van het dorp en lees over de watersport en fietsmogelijkheden. Er is ook een pagina voor de verschillende bedrijven met betrekking tot toerisme en recreatie.
Plattegrond
Hieronder een plattegrond van het dorp. Gebruik de controleknoppen om te zoomen en te navigeren over de plattegrond. Rechtsboven kunt u kiezen tussen kaart- en satelietweergave of een combinatie van beiden.
Bekijk grotere kaart
--------------------
Impressies
Ga met de muis over de foto's voor een vergroting.
|
|||||||
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
|||
--------------------
Watersport
Water wind en mens vormden de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Inpolderingen maakten ze groter, stormvloeden weer kleiner. Goeree-Overflakkee maakt onderdeel uit van de Zuid-Hollandse eilanden en is omgeven door water. De omliggende wateren rond Goeree-Overflakkee zijn dan ook bij uitstek geschikt voor allerlei vormen van watersport.
Aan de bovenzijde van het eiland vinden we het Haringvliet. Het Haringvliet, dat 25 jaar geleden nog in open verbinding stond met de Noordzee vormt met een oppervlakte van 7000 hectare een ideaal gebied voor motor- en zeiljachten. De Noordzee ligt nog altijd binnen handbereik, zij het via de Haringvlietsluizen. Het Haringvliet bevat echter wel zoet tot brak water.
Het Haringvliet is zeer geschikt voor de sportvisserij door de aanwezigheid van bijvoorbeeld voorn, brasem en snoekbaars. Het Volkerak, vlakbij het Haringvliet en het Hollands-Diep, is echter de beste locatie voor het vissen op snoekbaars.
Het besluit, dat in 2000 werd genomen, om de Haringvlietsluizen op een 'kier' te zetten heeft gevolgen voor de vissoorten die in het Haringvliet voorkomen. De verwachting is dat het aantal vissen (zoals Zalm en Zeeforel) dat via het Haringvliet de Rijn en de Maas optrekt flink zal toenemen. In het westelijke deel van het Haringvliet zullen soorten als Fint en Spiering toenemen.
Op het Haringvliet is het ook mogelijk om te kanoën of te zwemmen vanuit één van de vele strandjes langs het Haringvliet. Wel moet er rekening gehouden worden met een sterke stroming ten gevolge van de opening van de Haringvlietsluizen.
Surfmogelijkheden op Haringvliet en Grevelingenmeer
Langs het Haringvliet vinden we talloze jachthavens en verhuurbedrijven. Vanuit Stad aan 't Haringvliet kunt u ook een tochtje maken op het historische zeilschip Argus.
Ook leent het Haringvliet zich bij uitstek voor het windsurfen. Zo zijn de strandjes bij de Haringvlietbrug, Stad aan 't Haringvliet of Middelharnis ideale opstapplaatsen voor het surfen. Op Goeree-Overflakkee vinden we langs het Haringvliet geen surfcentra's en hierdoor wordt de sport maar weinig op het Haringvliet beoefent. Langs het Grevelingenmeer zijn echter wel surfcentra te vinden.
Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van zuidwest Europa. Aan de westzijde wordt het begrensd door de Brouwersdam en aan de oostzijde door de Grevelingendam. Het meer vormt de grens tussen Zuid-Holland en Zeeland, tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.
Vroeger vormde het Grevelingenmeer met andere zeearmen, zoals het Haringvliet en Oosterschelde de monding van de Rijn, Maas en Waal in de Noordzee. Het verschil tussen eb en vloed bedroeg toen zo'n 2,5 meter . Na de ramp van 1953 werd het Deltaplan opgesteld om de herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen. De Grevelingendam werd vervolgens in 1965 aangelegd en later volgde ook de afsluiting met de Noordzee door de aanleg van de Brouwersdam in 1971.
Door de afsluiting met de Noordzee is het Grevelingenmeer een populaire watersportplaats geworden. Vrijwel alle vormen van watersport kunnen beoefend worden op dit zoute en zeer heldere meer. Zo is het Grevelingenmeer aantrekkelijk voor duikers om de helderheid van het water, de unieke oeverstructuren en de diversiteit van de onderwaterflora en -fauna.
Grevelingenmeer: duikgebied
Steeds meer mensen gaan de duiksport beoefenen en ervaren een totaal andere wereld. Een wereld waar het stil is en waar zeesterren, vissen, slakken, krabben en kreeften, wateranemonen en waterplanten leven. Wel is het zaak om van tevoren zich goed te laten informeren over de toegestane duiklocaties, want er zijn enkele plaatsen, en dan met name langs de westoevers, waar duiken verboden is.
Het Grevelingenmeer leent zich bij uitstek voor motor- en zeilboten. Op Goeree-Overflakkee zijn langs het Grevelingenmeer velerlei jachthavens en verhuurbedrijven van motor- en zeilboten te vinden. Ook is op het Grevelingenmeer plaats voor de snelle watersport. Er zijn bepaalde gebieden aangewezen waar deze vorm van recreatie beoefend kan worden. Zo kunnen liefhebbers van de jetsport, waterskiën en wakeboarden hun hart ophalen op het Grevelingenmeer.
Op het Grevelingenmeer valt ook goed te kanoën Langs het meer zijn verschillende verhuurbedrijven te vinden waar kano's gehuurd kunnen worden. Ook kan er gevist worden. Veel pelagische vissen zoals de steenbolk en de haring, maar ook kwallen maken deel uit van de onderwaterfauna van het Grevelingenmeer.
Voor het windsurfen is het Grevelingenmeer ideaal. Men vindt er dan ook twee windsurfcentra. Eén op de Brouwersdam en één op de Grevelingendam. Bij deze centra is windsurfmateriaal te huren en kunnen cursussen gevolgd worden. Het windsurfcentrum op de Grevelingendam verhuurt ook kite-materiaal en er is hier ook de mogelijkheid om een kite-cursus te volgen. Het windsurfcentrum op de Brouwersdam is tevens een zeilcentrum waar optimisten, laser pico's, centaurs en catamarans gehuurd kunnen worden. Ook is het mogelijk om een zeilcursus in één van deze zeilboten te volgen.
Aan de andere kant van de Brouwersdam vinden we de Noordzee. De stranden langs de kop van Goeree-Overflakkee zijn populaire badplaatsen. Op de Brouwersdam komen veel uiteenlopende vormen van recreatie voor. Zo wordt op het vlakke hard strand het kite-buggiën bedreven en op zee zijn vaak veel wind- en kitesurfers te vinden. Ook leent het komvormige verharde duingebied op de Brouwersdam zich bij uitstek voor zeesportvissen.
Ouddorp: Kitesurfen op het strand
Voor liefhebbers van watersport zijn de wateren rond Goeree-Overflakkee een unieke plaats. Er is voor elk wat wils en in samenspel met de schitterende omgeving vormt dit gebied één van de mooiste watersportgebieden van Nederland.
Stad aan 't Haringvliet ligt zoals de naam al verwoordt aan het Haringvliet en vanuit Stad is dan ook volop de mogelijkheid om gebruik te maken van de watersportfaciliteiten van het Haringvliet. Ook de andere watersportgebieden zoals het Grevelingenmeer en de Noordzee zijn goed te bereiken vanuit Stad aan 't Haringvliet.
Links:
Zeiltocht op historisch zeilschip Argus:
http://www.aandehaven1.nl
Wind-, golven- & weersverwachting:
http://www.windfinder.com/forecast/stad-aan-het-haringvliet
Bootverhuur Haringvliet en Grevelingenmeer:
http://www.zuid-hollandse-eilanden.nl/bootverhuurtdi.html
Surfverhuur Grevelingenmeer:
http://www.brouwersdam.nl
http://www.vanbellen.nl
Kanoverhuur Haringvliet:
http://www.zuid-hollandse-eilanden.nl/kanoentdi.html
--------------------
Fietsen
Stad ligt in een groene omgeving. Het gebied wordt al eeuwen gedomineerd door landbouw. Over de dijken langs de gorzen en over smalle weggetjes door de polders: de Stadse omgeving is een genot voor fietsliefhebbers. U kunt ervoor kiezen zelf een route uit te stippelen, maar sinds de zomer van 2005 zijn er in de omgeving van Stad en op het gehele eiland Goeree-Overflakkee knooppuntroutes uitgezet.
Op de dijken rondom Stad is het heerlijk fietsen
Het dorp zelf is goed als uitgangspunt te nemen voor en korte of langere fietstocht. Vanaf de haven kan diverse kanten opgegaan worden. Het gebied ten westen van het dorp biedt de mogelijkheid om op diverse manieren naar Middelharnis te fietsen. Zo kunt u geheel de buitendijk langs het Haringvliet volgen. U heeft mooi zicht op het Haringvliet en de westpunt van het eiland Tiengemeten. Aan de overkant kunt u de Korendijkse Slikken zien liggen en het begin van het Spui. In de verte is ook de bebouwing van Hellevoetsluis te zien en bij helder weer reikt het zicht tot aan Spijkenisse en het Botlekgebied. U moet een aantal malen afstappen om door een schapenhekje te gaan, maar u kunt helemaal tot aan het Hoofd van Middelharnis rijden.
Een andere optie is om bij het schapenhekje niet rechtdoor te gaan de buitendijk op, maar de Stadse Zeedijk te volgen door de polder. U rijdt dan over een smal en rustig dijkje dat langzaam bij de verkeersweg naar Middelharnis toeloopt. U kunt ervoor kiezen om de eerste mogelijkheid rechtsaf te gaan, door de Brienenspolder en de Pallandtpolder. U kunt dan langs het kanaal fietsen naar de buitendijk om vervolgens onderlangs de dijk naar het Hoofd te fietsen. Blijft u de dijk volgen dan gaat u bij de verkeersweg rechts het fietspad op om zo in Middelharnis uit te komen.
Even uitrusten in de Stadse haven
Ten oosten van het dorp kunt u over vergelijkbare dijken fietsen richting Den Bommel en de polders van de gemeente Oostflakkee. U kunt vanaf de Stadse Haven over de Zeedijk fietsen, u komt dan langs het Stadse Gors. Na een paar kilometer buigt de dijk naar het zuiden om bij de verkeersweg tussen Stad en Den Bommel uit te komen. Deze kunt u volgen, rechtsaf terug naar Stad of linksaf richting Den Bommel en Zuidzijde.
Op deze pagina is slechts plaats voor een overzicht van fietsroutes. Voor meer informatie kunt u de VVV in Middelharnis raadplegen. Die zit in de oude haven van het dorp.
Klik hier om naar de fietsrouteplanner van de Fietsersbond te gaan.