StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Waterstofnieuws

Groene waterstof als duurzame oplossing om te stoppen met aardgas lijkt een veelbelovende optie voor Stad aan 't Haringvliet. Lees hier alle nieuws over dit onderwerp.

--------------------

Wim Schermer heeft de financiële kant van waterstof in Stad doorgerekend en op internet geplaatst. Deze is in dit artikel, inclusief een voorwoord van Jonathan Reitsma (Projectleider Stad Aardgasvrij), integraal overgenomen.

Uniek op Goeree-Overflakkee, in Nederland, in de Benelux en misschien zelfs wereldwijd. Dat is het Innovathuis, dat woensdag 11 september 2019 officieel is geopend in Stad aan 't Haringvliet.

Op woensdag 11 september 2019 was het druk naast het Stadshuus in onze nieuwe wijk Havenstadt. Er stond een grote feesttent en er kwamen mensen uit binnen- en buitenland de opening van het INOVATHUIS bijwonen.

Nu het kabinet heeft besloten om al in 2022 te stoppen met het oppompen van Gronings gas, wordt met nog meer gretigheid naar alternatieven gezocht.

Op het eerste gezicht lijkt het op een gewone eengezinswoning. Maar aan de binnenkant zit het huis in Stad aan ‘t Haringvliet op Goeree-Overflakkee vol innovatieve technologieën.

Netbeheerder Stedin en onderzoeksinstituut Kiwa hebben onderzocht hoe het gasnet van Stad aan ’t Haringvliet stapsgewijs van aardgas over kan gaan op groene waterstof. Het waterstof wordt dan gebruikt om de 600 huizen in het dorp mee te verwarmen.

Niet in Delft, Eindhoven of Amsterdam, maar in Stad aan ‘t Haringvliet staat de eerste Nederlandse waterstofwoning. Met een brandstofcel, elektrolyser en een speciale boiler kan het Innovathuis de seizoenscycli van groene energie overbruggen. En de hele installatie past in een flinke Amerikaanse koelkast.

In oktober 2019 zijn drie informatiebijeenkomsten gepland om alle inwoners in het algemeen te informeren over de actuele situatie van het project "Stad van het (aard)gas af".

Met een nieuwsbrief willen wij u regelmatig informeren over de ontwikkelingen rondom het project Stad Aardgasvrij. Dit is de nieuwsbrief van juni 2019. De nieuwsbrief is reeds verspreid onder de bewoners van Stad aan’t Haringvliet.

In Stad aan 't Haringvliet, Goeree-Overflakkee, wordt na de zomer het Innovathuis geopend. In deze woning wordt door Hylife Innovations een toepassing gerealiseerd waarmee zonne-energie wordt omgezet in groene waterstof voor seizoensoverbrugging.