StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

In Stad aan 't Haringvliet, Goeree-Overflakkee, wordt na de zomer het Innovathuis geopend. In deze woning wordt door Hylife Innovations een toepassing gerealiseerd waarmee zonne-energie wordt omgezet in groene waterstof voor seizoensoverbrugging.

De woning is een samenwerking tussen Hylife Innovations, projectontwikkelaar Wonen op Flakkee, Bouwonderneming Stout en diverse andere ondernemingen uit de bouwsector.

In deze all-electric woning is een installatie gerealiseerd waarmee zonne-energie wordt opgeslagen in groene waterstof. Hiermee wordt complete keten van duurzame en hernieuwbare energieproductie, -opslag en -gebruik in de leefomgeving gecreëerd. De zonne-energie van de zomerperiode wordt opgeslagen om in de wintermaanden te gebruiken (seizoensopslag). Zodra het nodig is wordt deze waterstof weer omgezet in elektriciteit en warmte, welke beiden worden toegepast in de woning. Hiervoor werkt Hylife Innovations samen met Solenco Power uit België. Deze woning in Zuid-Holland is de eerste in de Benelux die gaat functioneren met een dergelijke toepassing. Hiermee is deze nieuwbouw eengezinswoning volledig zelfvoorzienend in de energiebehoefte. Uniek, en wat projectontwikkelaar Wonen op Flakkee betreft de toekomst voor de nieuwbouw.

“We werken vanuit Hylife Innovations op dit moment aan een concept waarmee deze toepassing en seizoensopslag van energie in eengezinswoningen als deze, op grote schaal en op wijkniveau, kunnen worden toegepast”, aldus Jean-Paul Scheurleer, initiatiefnemer en mede-oprichter van Hylife Innovations. Dhr. Scheurleer vervolgt: “Er is de laatste tijd veel aandacht voor de potentie van waterstof. Wij geloven in de mogelijkheden hiervan, maar op de praktische haalbaarheid loopt men nog vaak vast. Door deze toepassing zijn huishoudens niet afhankelijk van grootschalige productie van groene waterstof maar voorziet straks ieder huishouden in zijn eigen jaarlijkse energiebehoefte”.

De woning bevat verschillende bouwtechnische vernieuwingen, domotica en toepassingen gericht op wooncomfort. Het gaat om innovaties die nu al beschikbaar zijn op de markt. “Juist door dit allemaal te combineren in deze ene woning kunnen we zien en ervaren wat de effecten van deze technieken zijn in de praktijk. We willen de professionals en particulieren inspireren en stimuleren deze verschillende onderdelen ook daadwerkelijk toe te passen. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie” (Jean-Paul Scheurleer).

Het Innovathuis is een unieke plek waar partijen samen innoveren, verduurzamen en leren. Dé manier om met elkaar verder te komen en zo de bouw, energietransitie en verduurzaming te stimuleren. Het is een plek waar alle partners terecht kunnen met klanten of relaties om innovaties in de praktijk te laten zien. Ook voor particulieren en andere geïnteresseerden wordt de woning toegankelijk. In september wordt de woning officieel geopend en is dan (op afspraak) toegankelijk.