StadsWeb

Stad meer dan droag brôôd

Content

StadsWeb

Uniek op Goeree-Overflakkee, in Nederland, in de Benelux en misschien zelfs wereldwijd. Dat is het Innovathuis, dat woensdag 11 september 2019 officieel is geopend in Stad aan 't Haringvliet.

Het huis is een initiatief van Hylife Innovations in Sommelsdijk. Het Innovathuis, dat te vinden is aan de Redoute in de nieuwbouw van Stad, is zelfvoorzienend als het om energie gaat.

Zonnecellen – het dak ligt vol panelen – wekken elektriciteit op. Daarvan gaat 30 procent naar de toestellen die op elektriciteit draaien. De rest, het overschot op dat moment, komt in de Solenco Powerbox, een innovatief apparaat, dat de elektriciteit splitst in groene waterstof en zuurstof. Het gaat in het Innovathuis om de groene waterstof, die onder druk als gas wordt opgeslagen. De zuurstof gaat de lucht in. De opgeslagen waterstof komt van pas als de zon niet schijnt en dus minder elektriciteit levert. Dan zet de Solenco Powerbox de groene waterstof om in stroom en warmte. Het systeem is volledig geautomatiseerd.

"Zo ben je energieonafhankelijk door je eigen energie op te wekken", zei Hugo Vandenborre van Solenco tijdens de feestelijke opening. In tijden dat de distributiekosten en leveringstarieven van traditionele energie omhoog gaan, evenals het belastingtarief, is dat een prettige gedachte. Vandenborre sprak voorafgaand aan de officiële opening in een overvolle feesttent recht tegenover het Innovathuis.

Meest duurzame gemeente
Ook wethouder Tea Both (CDA) voerde het woord. Ze zei trots te zijn op het unieke huis én op het feit dat het in Stad aan 't Haringvliet op Goeree-Overflakkee staat. "Echt een huzarenstukje", aldus de wethouder. "Het Innovathuis past bij de ambities van de gemeente om voorop te lopen als het om duurzaamheid gaat. Wij willen de meest duurzame gemeente van Nederland zijn. We mogen blij zijn dat er ondernemers zijn die dit concept naar Stad aan 't Haringvliet hebben gehaald."

Duurzame proeftuin
De gemeente heeft de realisering van het Innovathuis financieel ondersteund. "We willen dat Goeree-Overflakkee een duurzame proeftuin is voor ondernemers, het onderwijs en inwoners. Samen werken we aan een groen eiland, waar we trots op zijn." Het Innovathuis, dat past binnen de ambities die zijn afgesproken in het Waterstofconvenant, staat – toevallig of niet – in het dorp dat in 2025 van het aardgas af moet zijn.

Proefbewoners
Het huis is het eerste halfjaar een testlocatie voor de initiatiefnemers. Hoe werkt de Solenco Powerbox in de praktijk? Dat zullen proefbewoners ondervinden. Ook is het Innovathuis de komende tijd een soort kenniscentrum dat te bezoeken is door bijvoorbeeld bouwers en projectontwikkelaars. De mensen achter Hylife Innovations zijn Jean-Paul Scheurleer en Marijke de Wit, ook bekend van ontwikkelaar Wonen op Flakkee. Tijdens de opening verwelkomde Scheurleer in het bijzonder zijn oma en burgemeester Ada Grootenboer, voordat hij de samenwerkingspartners hartelijk bedankte. "Zij hebben het innovatiehart op de juiste plaats. Alleen zouden we dit niet hebben gered."